23.8 C
София

Китайски бофини представят куадрокоптер за мисия за връщане на проби от Марс

Вдъхновени от успеха на хеликоптера Ingenuity Mars на НАСА, китайските бофини предлагат по-способен извънземен летец за планирана мисия за връщане на проби от Марс.

Скорошна статия от изследователи от китайския технологичен институт в Харбин предлага използването на квадрокоптер за марсиански операции, за разлика от коаксиалния дизайн на Ingenuity. Екипът каза, че четири ротора ще оборудват кораба, наречен MarsBird-VII, за да пренася до 100 g марсианска скала до близкия спускаем апарат.

„Квадрокоптерът на Марс би трябвало да може да събере скална проба с маса 100 g и диаметър около 40 mm в радиус от 500 m около спускаемия модул наведнъж“, пишат изследователите в своята статия. Спускаемият апарат, който Китай предложи да бъде неподвижен, ще се нуждае от квадрокоптера, за да вземе марсиански реголит, който не е бил замърсен от ракетите на спускаемия модул.

china-mars-quadcopter

Илюстрация на художник за това как ще работи MarsBird-VII – Щракнете за уголемяване

Роботизирана ръка, прикрепена към квадрокоптера, ще събира пробите и ще ги доставя обратно на спускаемия модул. След това ще използва собствения си нокът, за да ги постави в превозно средство за изкачване, преди да бъде изстреляно обратно в орбита, преди да се върне на Земята.

Китайски служители предложиха да се използва някакъв вид автономен самолет за събиране на проби по-рано тази година. MarsBird-VII е само концепция в този момент, отбелязва екипът, и дори не е бил правилно тестван в симулирана марсианска среда.

Кой ще се докосне пръв до марсианската мръсотия?

Връщането на марсиански скали и пръст обратно на Земята може просто да бъде следващата граница в космическата надпревара, този път с Китай, който заема мястото на Русия като съперник на НАСА.

Нещата обаче не изглеждат много добре за американските усилия: както съобщихме през септември, части от собствената мисия на НАСА за връщане на проби от Марс бяха отложени, след като независим съвет за преглед установи, че има множество проблеми.

НАСА е изправена пред огромно надхвърляне на разходите и засилен контрол от избрани длъжностни лица относно плановете си за мисия за събиране на проби от марсиански скали, някои от които вече са събрани от Perseverance и очакват да бъдат взети. Според септемврийския преглед НАСА се нуждае от допълнителни 8 до 9 милиарда долара точно сега и още 1 милиард долара годишно, за да накара мисията да започне през 2030 г.

Междувременно Китай планира да стартира своята мисия Tianwen-3 през 2028 г. и да върне проби от Марс до 2031 г., използвайки стратегия за двойно изстрелване, като изпрати две ракети до Червената планета.

Единият ще бъде натоварен с наследника на несъществуващия спускаем апарат Zhurong на страната, каквато и версия на MarsBird или друг хеликоптер да бъде взето решение, и превозно средство за изкачване. Другата ракета ще остане в орбита, ще се срещне с пробното превозно средство в орбита, ще прехвърли товара и след това ще се върне обратно към Земята.

Междувременно плановете на НАСА не предвиждат скалните проби на Perseverance да се върнат на Земята до 2033 г. , но това беше планът през лятото на 2022 г. – нещата са се променили много оттогава.

Сандра Конъли, заместник-асоцииран администратор на НАСА по науката, каза миналия месец, че агенцията забавя работата си по мисията за връщане на проби от Марс поради бюджетна несигурност.

В класическия стил „дявол да го направиш, проклет да го направиш, проклет да го направиш, ако не го направиш“, според съобщенията представители на Конгреса от Калифорния се оплакаха на НАСА, че забавянето на връщането на пробите от Марс е „късогледо и погрешно“ и ще струва работни места в Калифорния.

Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която върши голяма част от работата за начинанието, е базирана в Калифорния.

„Китай бързо разширява своята космическа програма с… заявено намерение да бъде първият, който ще върне проби от Марс“, се казва в писмо, изпратено от двупартийна група до НАСА. „Това недалновидно и погрешно решение на НАСА ще струва стотици работни места и десетилетие загубена наука.“ ®

Сподели

Времето днес

София
ясно небе
23.8 ° C
23.8 °
23.8 °
43 %
1.5kmh
0 %
сб
24 °
нд
17 °
пн
23 °
вт
22 °
ср
22 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук