11.2 C
София

Липса на доматен кетчуп с екипажа на МКС след почти година, изгубена в космоса

Има добри и лоши новини относно двата домата, изгубени на борда на Международната космическа станция (МКС) миналата година. Добрата новина е, че са открити. Лошата новина е, че изглеждат не толкова апетитни.

Астронавтът на НАСА Франк Рубио изгуби следите на плодовете, след като ги прибра от eXposted Root On-Orbit Test System (XROOTS, защото НАСА обича измъченото обратно име дори повече от нас в Ел Рег ), а следващите членове на екипажа жестоко предположиха, че астронавтът ги е изял.

Пресните плодове и зеленчуци са ценни стоки на МКС, така че подозрението не е напълно неоснователно. Професионален астронавт обаче никога не би мечтал за подобно нещо.

Рубио прекарва 371 дни на борда на МКС и провежда допълнителни експерименти, включително изследването VEG-05, което има за цел да разработи начин за поддържане на доставките на прясна храна в космоса. Приемливостта на вкуса от екипажа е един от факторите, които се вземат предвид.

Не беше ясно веднага къде изгубените XROOTS на Рубио се озоваха на борда на комплекса, когато 70-членният екипаж на експедицията ги намери.

Two discolored tomatoes sealed in a plastic bag found on the ISS

Изгубени и намерени домати XROOTS (Кредит: НАСА)

Повечето разхлабени парчета са склонни да следват въздушните течения, но ние си представяме, че те са били натъпкани в контейнер и забравени. И двата домата изглеждат някак смачкани и обезцветени, въпреки че няма признаци на гниене или гъбички. От друга страна, не сме сигурни, че бихме искали да отворим найлоновата торбичка след почти 12 месеца, изгубени в космоса.

Справянето с храната в космоса е проблем от зората на човешките космически полети и много астронавти са се опитвали да увеличат дажбите си с нещо малко по-вкусно. Джон Йънг запомнящо се прокара контрабандно сандвич с телешко месо на Джемини III, преди да получи шамар за усилията си. В книгата си Forever Young той отбелязва: „Доколкото ми е известно, нито един сандвич с телешко месо не е летял отново в космоса.“

Други астронавти са писали за радостта от получаването на пресни плодове на борда на товарен кораб.

НАСА е по-сериозна в отглеждането на прясна храна в космоса, особено като обмисля по-дълги мисии. Освен хранителните ползи, астронавтите съобщават за психологически предимства на времето, прекарано в градинарство, което е от съществено значение, когато човек е заседнал в метален цилиндър в продължение на месеци – или вероятно години – наведнъж.

За съжаление, измамните домати няма да се завърнат триумфално на Земята за анализ. Според НАСА „те са били изхвърлени“. ®

Сподели

Времето днес

София
облачно
11.2 ° C
11.8 °
10.6 °
69 %
8.2kmh
100 %
пт
11 °
сб
15 °
нд
20 °
пн
23 °
вт
23 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук