14.8 C
София

Още един ден, още едно забавяне на първото изстрелване на Vulcan Centaur

Тежкотоварната ракета-носител Vulcan Centaur на United Launch Alliance е изправена пред още едно забавяне, след като компанията не успя да завърши мокра генерална репетиция на 8 декември.

Шефът на ULA Тори Бруно каза в социалните медии през уикенда, че самата ракета се е представила добре, но някои проблеми с наземната система трябва да бъдат изгладени. След като това бъде направено, ще бъде извършена друга мокра генерална репетиция (WDR), което вероятно изключва първото изстрелване на 24 декември.

WDR е пълна репетиция на изстрелването, включително зареждане на ракетата с гориво. Предназначен е за проверка на всеки процес, но спрете да запалите двигателите.

Полезният товар управлява времето за изстрелване – лунният спускаем апарат Astrobotic Peregrine. Прозорецът за изстрелване на спускаемия модул е от 24 декември до 26 декември. Следващата възможност е през януари – Бруно каза, че ще отвори на 8 януари . Той също така отбеляза , че прозорецът за януари вероятно ще се отвори за четири дни.

Наречен Peregrine Mission 1 , спускаемият модул се очаква да прекара между 3 и 33 дни в околоземна орбита и след това да пътува до Луната за още 4 до 25 дни в лунна орбита, преди да се спусне до Sinus Viscositatis (Залив на лепкавостта). Планът предвижда кацане 55 – 110 часа след местния изгрев. Очаква се спускаемият модул да работи 192 часа, ако всичко върви добре.

Peregrine Mission 1 има капацитет на полезен товар от 90 кг и носи голям брой полезни товари , вариращи от научни инструменти – като спектрометри – до биткойни. Според НАСА пет полезни товара са били преместени за бъдещи полети.

Забавянето е последното в поредица от спирания, които преследваха Vulcan Centaur, въпреки че поне този път проблемът се свежда до наземните системи, а не до самата ракета. Amazon се надяваше да изстреля първите си сателити на проекта Kuiper на ракетата, но забавянето на разработката означаваше, че компанията наскоро се обърна към работния кон Atlas V.

Последният пропуск служи, за да направи решението на Amazon да разшири плановете си за Project Kuiper с Falcon 9 на SpaceX още по-хитро.

Ако Vulcan Centaur се промъкне през януари, 2024 г. изглежда ще бъде страхотна година за първите полети на ракети, като Ariane 6 на Arianespace и New Glenn на Blue Origin също ще направят първите си изстрелвания. ®

Сподели

Времето днес

София
умерен дъжд
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
88 %
1.5kmh
100 %
чт
15 °
пт
12 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
17 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук