23.8 C
София

Потенциалното изхвърляне на канибална коронарна маса се забива в атмото на Земята тази вечер

Така нареченото изхвърляне на коронална маса от канибали ще удари Земята на 1 декември, създавайки геомагнитни бури в небето на по-високи географски ширини.

Когато линиите на магнитното поле на Слънцето се завъртат и пренареждат, звездата изхвърля гигантски облаци от заредени частици от повърхността си.

Тези изхвърляния на коронална маса (CME) тежат милиарди тонове и се движат през пространството със скорости, вариращи от 12 до 1250 мили в секунда (около 20 до 2000 километра в секунда). Ако няколко CME се изхвърлят последователно, по-бързите изблици могат да изпреварят и асимилират по-бавните отпред, за да създадат това, което учените наричат канибал CMEs

Слънцето е било особено активно напоследък, изхвърляйки три слънчеви изригвания наведнъж на 27 ноември и четвърто ден по-късно. Този четвърти взрив се очаква да се разпространи и да се слее с две от трите по-бавни изригвания, за да се образува голяма канибална CME, планирано е да удари Земята в ранните часове на 1 декември (UTC).

Космическият център за прогнозиране на времето в САЩ – National Oceanic and Atmospheric Administration – повиши силата на потенциалната идваща геомагнитна буря от G2 до възможно ниво на G3. Скалата на геомагнитната буря е от G1 –, обозначена като слаба – до G5, което се счита за екстремно. G3 се характеризира като „силен“ и може да наруши напрежението на енергийните системи и да повлияе на ориентацията и навигацията на спътниците. 

„Множество CMEs се случиха от Слънцето на 27 ноември 2023 г.“, Центърът за прогнозиране на Космическото Време потвърден. „Три от тези CME изглежда имат компоненти, насочени към Земята, с първото пристигане като потенциален поразяващ удар или близко до Земята преминаване, започващо още в края на 27 ноември EST (началото на ноември 30 UTC).“

„Очаква се по-късните CME да пристигнат на Земята близо до края на 30 Nov EST (началото на 1 Dec UTC) като поне поглеждащи удари. Анализът и резултатите от модела предполагат, че нивата на G1 са вероятни на 30 ноември UTC-ден в отговор на всякакви първоначални влияния на CME, следвани от нивата на G2 на 1 декември UTC-ден, когато пристигат допълнителните CME.“

Когато изригването достигне Земята, душове от заредени частици ще ударят атмосферата. Ударът ще освободи енергия под формата на светлина, създавайки аурори, които могат да бъдат видими с просто око, ако небето е ясно и достатъчно тъмно.

Метеоролозите в AccuWeather смятат, че зрителите в северната половина на САЩ може да зърнат падането на геомагнитната буря. Аурорите се очакват от Вашингтон до Ню Йорк и дори могат да достигнат на юг до Пенсилвания, Мисури, Колорадо и Северна Калифорния.

„Най-добрите условия за гледане се прогнозират в Канадските прерии и в Онтарио, Минесота, Северен Уисконсин и Горния полуостров Мичиган,“ обяснено Брайън Лада, метеоролог в AccuWeather. 

Междувременно хората в езерото в Обединеното кралство може да не видят Северното сияние. По-голямата част от геомагнитната буря ще удари през деня, когато е твърде ярка, за да се види, според към Мет Офис.

Но има малък шанс да се види в Северна Шотландия през нощта. Ако събитието е силно и се задържи достатъчно дълго, обаче, може да е възможно да се види за тези в Северна Англия и Северна Ирландия.

За читателите в Южното полукълбо – Австралийското Бюро по метеорология Център за Прогнозиране на Космическото Време предвижда се, че Южното сияние може да се вижда чак на север като Виктория и други южни части на страната. ®

Сподели

Времето днес

София
ясно небе
23.8 ° C
23.8 °
23.8 °
43 %
1.5kmh
0 %
сб
24 °
нд
17 °
пн
23 °
вт
22 °
ср
22 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук