15.8 C
София

Първият американски частен лунен апарат претърпява "критичен" теч на гориво по пътя към Луната

Актуализиран Първият комерсиален американски апарат за кацане на Луната – построен от стартиращата компания Astrobotic за пренасяне на инструменти на НАСА и частни полезни товари до лунната повърхност – е в беда: системата за задвижване на космическия кораб се повреди малко след изстрелването в понеделник.

Избрана за програмата на НАСА за търговски услуги за лунен полезен товар (CLPS), базираната в САЩ Astrobotic беше готова да стане първата компания, успешно кацнала на повърхността на Луната, постижение, което е постигнато само от правителствените космически агенции в Америка, Съветски съюз, Китай и Индия досега.

Peregrine Lunar Lander на компанията претърпя аномалия и беше принуден да влезе в безопасен режим, въпреки че беше успешно изстрелян в космоса по-рано през деня.

„За съжаление, изглежда, че повредата в системата за задвижване причинява критична загуба на пропелант“, каза Astrobotic в последната си актуализация.

„Екипът работи, за да се опита да стабилизира тази загуба, но като се има предвид ситуацията, ние дадохме приоритет на максимизирането на науката и данните, които можем да уловим. В момента оценяваме какви алтернативни профили на мисията могат да бъдат осъществими в този момент.“

В 0218 ET (0718 UTC) лунният спускаем апарат Peregrine бе изстрелян на върха на ракетата Vulcan на United Launch Alliance от станцията Cape Canaveral Space Force във Флорида, САЩ.

Мисията започна добре. Astrobotic потвърди, че нейният космически кораб се е отделил от ракетата Vulcan на около 500 километра над Земята.

Peregrine Lunar Lander се включи и беше свързан към Deep Space Network на НАСА за обмен на телеметрични сигнали.

Проблемите обаче започнаха, когато Peregrine не успя да ориентира слънчевите си панели към Слънцето. Контролът на мисията коригира позицията на кораба, позволявайки на батериите на Peregrine да започнат да се зареждат, но поради липсата на гориво и неуточнения недостатък на системата за задвижване, спускаемият апарат вероятно няма да може да опита меко докосване на Луната.

За съжаление, това означава, че 20-те полезни товара, изпратени от космически агенции, университети и частни клиенти по целия свят, прикрепени към Peregrine Lunar Lander, също – да кажем – няма да могат да бъдат използвани, както е посочено. НАСА ще загуби лазерна ретрорефлекторна решетка и четири различни спектрометъра, предназначени да изучават лунните екзосфери и почвата, както и да наблюдават нивата на радиация.

Междувременно съответният детектор на радиация и малки роботи на Германия и Мексико вероятно също ще бъдат унищожени. Други полезни товари включват капсули на времето, произведения на изкуството, книги, музика и криптовалута, изпратени от частни компании от Обединеното кралство, Япония, Канада, Унгария, Сейшелските острови и Аржентина.

Администраторът на американската космическа агенция Бил Нелсън предупреди, че мисията Peregrine One на Astrobotic е рискована.

„Тези високорискови мисии не само ще провеждат нова наука на Луната, но те подкрепят нарастваща търговска космическа икономика, като същевременно показват силата на американските технологии и иновации“, каза той след изстрелването.

„Имаме да научим толкова много наука чрез мисиите на CLPS, които ще ни помогнат да разберем по-добре еволюцията на нашата слънчева система и да оформим бъдещето на човешкото изследване за поколението Артемида.“

Не е ясно къде е космическият кораб в момента и какво ще се случи, ако и когато загуби цялото си гориво, но не изглежда, че ще получи шанс да опита щастливо кацане на Луната. Регистърът поиска коментар от Astrobotic. ®

Актуализиран за добавяне в 2200 UTC

Ето най-новото от Astrobotic: Получи се снимка от кораба, която потвърди, че има проблем със задвижващата система, съдейки по състоянието на изолационния слой. Виж отдолу.

First image received from Astrobotic Peregrine lunar lander while in space

Екипът написа:

Компанията също така каза, че нейните оператори са били будни и са работили повече от 24 часа до този момент. Така че, не знам, да ги отпусна малко?

Сподели

Времето днес

София
облачно
15.8 ° C
15.8 °
14.5 °
72 %
5.1kmh
100 %
чт
16 °
пт
9 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
16 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук