19.8 C
София

Ракетният дебют на китайската компания прави вълни, като изстрелва от морето

Китайски стартъп изстреля първата си ракета от морска платформа, изпращайки три сателита в орбита.

Ракетата Gravity-1 беше изстреляна в 0530 UTC на 11 януари от водите край бреговете на Haiyang в китайската провинция Шандонг. Мисията беше първото изстрелване на търговската ракета носител YL-1 от Orienspace.

Според китайските медии 30-метровата ракета е „най-мощната ракета носител на твърдо гориво в света“. Състои се от три основни степени и четири ускорителя и има обща тяга при излитане от 600 тона.

Той е в състояние да изпрати 6,5 тона полезен товар на ниска околоземна орбита или 4,2 тона на 500 км слънчева синхронна орбита. Трите спътника, изпратени в орбита, бяха космически кораби с дистанционно наблюдение, предназначени да наблюдават Земята за метеорологични цели.

Orienspace е основана през 2020 г. от ветерани от китайски държавни космически предприятия. Това е петата частна китайска компания, която разполага със собствена ракета-носител, а според китайските медии тя е най-мощната, разработена от частна китайска компания.

Изстрелването от морето не е нова концепция. През септември 2023 г. Galactic Energy, друга китайска частна компания за изстрелване в космоса, изстреля четири сателита на върха на своята ракета Ceres-1S – „S“ означава изстрелване по море – от платформа в Жълто море. Ceres-1 обаче не е толкова мощна, колкото ракетата на Orienspace. Той е в състояние да изпрати 300 кг в синхронна със Слънцето орбита.

Между 1999 г. и 2014 г. мултинационална компания, наречена Sea Launch, управлява 36 изстрелвания от своята плаваща платформа, използвайки ракетата носител Zenit-3SL. Тристепенният Zenit-3SL е способен да изпрати малко над 6 тона на геостационарна трансферна орбита.

Въпреки че изстрелването от морето може да представлява предизвикателство, ползите включват потенциално увеличаване на полезния товар, намаляване на конфликтите в обхвата и по-малък риск от частици ракети да падат върху населените райони. За да не забравяме, Китай има форма, когато става въпрос за части от ракети , падащи върху цивилни .

Няма твърда дата за изстрелване на Gravity-2, която може да бъде поне частично с течно гориво. Що се отнася до Gravity-1 с неговите усилватели с каишка, трябва да се съгласим с коментатор, който отбеляза : „Това е една ракета, изглеждаща като кербал“. ®

Сподели

Времето днес

София
ясно небе
19.8 ° C
21.7 °
19.8 °
52 %
1.5kmh
0 %
пн
23 °
вт
23 °
ср
23 °
чт
15 °
пт
11 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук