19.9 C
София

Използвайте изкуствен интелект, за да ускорите въвеждането на цифрови валути в централните банки, казва ръководителят на МВФ

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) призова за прилагане на технологиите на изкуствения интелект за ускоряване на зрелостта и приемането на цифровите валути на централните банки (CBDC) в реч в Сингапур в сряда.

„Ползите от CBDCs ще зависят от това как се развиват технологиите“, заяви управляващият директор на МВФ Кирсталина Георгиева.

Георгиева заяви, че включването на изкуствения интелект в цифровите парични средства може да подобри финансовото приобщаване, като осигури както по-бърз кредитен скоринг, включващ „различни данни“, така и персонализирана подкрепа за хора с ниска финансова грамотност.

„За да бъдем сигурни, трябва да защитим неприкосновеността на личния живот и сигурността на данните и да избегнем вградените предубеждения, така че да не затвърждаваме неравенството, а да се стремим да го намалим“, предупреди тя. „Ако се управлява разумно, ИИ може да помогне.“

Ползите може и да зависят от технологиите, но според шефката на МВФ успехът зависи от политическите решения и реакцията на частния сектор – който тя призова да увеличи усилията си за ориентиране.

Георгиева увери, че „платформите трябва да позволят на държавите да управляват капиталовите потоци и да запазят контрола върху паричното си предлагане“, като същевременно поддържат „общи правила“ за пране на пари, финансиране на тероризма и защита на данните.

Тя предложи решения с изкуствен интелект, като RegTech, да намалят разходите за спазване на изискванията.

„Това би било като да се използват приоритетни ленти на летищата, прескачайки дългите опашки при проверката за сигурност“, разсъждава Георгиева.

Ръководителят на МВФ заяви, че по отношение на развитието и приемането на ЦБКД „сега не е моментът да се връщаме назад“. Тя посъветва публичния сектор да продължи да се подготвя за внедряването на цифровите валути и свързаните с тях платформи – които от самото начало трябва да бъдат проектирани така, че да позволяват трансгранични плащания.

„Ние сме напуснали пристанището и сега сме в открито море. За това са необходими смелост и решителност“, призова Георгиева.

Тя изтъкна, че днес 60% от държавите проучват CBDC и бъдещето на цифровите пари зависи от това колко държави ще възприемат идеята и колко остарели ще станат в резултат на това парите в брой. Тя призова аудиторията си да мисли за трансграничните платформи като за „виртуални градски площади от следващо поколение, където централните банки, търговските банки и потенциално дори домакинствата и фирмите могат да се събират, за да обменят CBDC във вид на пари на едро или на дребно“.

„Такива платформи могат дори да бъдат изградени така, че да взаимодействат с традиционните форми на пари и да управляват рисковете от плащанията“, добави тя.

Посочените от Георгиева полезни случаи на използване включват островни икономики, където парите в брой са скъпи, по-напреднали икономики, където CBDC са по-устойчиви от алтернативите, и региони, нуждаещи се от стимулиране на финансовото приобщаване.

По данни на Атлантическия съвет 11 държави са стартирали CBDC, а 21 имат пилотни програми. Тридесет и три държави са започнали разработването на CBDC.

Изглежда обаче, че някои държави също са се отказали или не са успели да възприемат технологията. Две от тях – Еквадор и Сенегал – направо са отменили усилията си, а 16 други държави са бездействали в CBDC.

Макар че технически все още се използва, електронната валута (eNaira) – нигерийският CBDC – се смята за неуспешен проект. Отчасти това се дължи на факта, че характеристиките на схемата за борба с изпирането на пари се възприемат от много потребители като нарушение на неприкосновеността на личния живот, а валутата като цяло – като даваща твърде много власт на централизираното правителство.

Заедно с речта на Георгиева МВФ обяви стартирането на Наръчник за CBDC и скоро публикуван съвместен план, създаден със Световната банка, за осигуряване на развитие на капацитета на CBDC. ®

Сподели

Времето днес

София
предимно облачно
19.9 ° C
20.7 °
17.3 °
76 %
5.7kmh
75 %
пн
20 °
вт
22 °
ср
23 °
чт
17 °
пт
20 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук