17.8 C
София

Линус Торвалдс критикува сътрудника на ядрото на Google заради предложение за файлова система

Линус Торвалдс написа една от най-силно формулираните си публикации в пощенския списък за ядрото на Linux от години, нападайки сътрудник от Google за неговите предложения относно файловите системи.

Предметът на гнева на Торвалдс са inodes, всеки от които, както Red Hat казва, е „уникален идентификатор за конкретна част от метаданни в дадена файлова система“.

Inodes бяха обект на дебат в пощенския списък на ядрото на Linux през последните няколко седмици, като служителите на Google Стивън Ростед и Торвалдс участваха в някои солидни обмени по въпроса. В тема, озаглавена „Нека всички inodes за файлове и директории да бъдат еднакви“, плакати отбелязаха, че inodes може все още да имат роля, когато използват tar за архивиране на файлове. Торвалдс контрира , че inodes са си изкарали деня.

„Да, номерата на inode бяха специални и зад това стои история. Но по същество трябва да се опитаме много да се отдалечим от тази счупена история“, пише той. „Номерът на inode просто вече не е уникален дескриптор. Не живеем през 70-те години и файловите системи са се променили.“

Но дебатът относно inodes продължи. Rostedt в крайна сметка предложи всички inodes да имат уникални номера.

Отговорът на Торвалдс използва език и тон, които рядко се срещат през последните години.

Припомнете си, че през 2018 г. той обяви решение да си вземе почивка и да потърси помощ, след като се извини за това, което той описа като „лекомислени атаки в имейли“ към колеги Linux програмисти и сътрудници на проекти, които той призна, че са „както непрофесионални, така и ненужни. Особено в моменти, когато Направих го лично… Сега знам, че това не беше наред и наистина съжалявам.“

Разкаянието на Торвалдс дойде отчасти, защото пощенският списък на ядрото на Linux всъщност е работно място за много сътрудници. Злоупотребяващите публикации не създават щастливо работно място. И като се има предвид, че Linux разчита на доброволци, сътрудници и поддържащи, неприятната среда на работното място има потенциал да навреди на проекта.

В отговор на предложението на Rostedt за уникалните номера на inode, Торвалдс отвори: „Спрете да правите нещата по-сложни, отколкото трябва да бъдат.“

Тогава той малко се развика.

„И, по дяволите, СПРЕТЕ ДА КОПИРАТЕ ФУНКЦИИТЕ НА VFS СЛОЯ. Беше лоша идея миналия път, ужасно лоша идея е и този път. Не приемам този вид глупости.“

Основната критика на Торвалдс към подхода на Ростед е, че разработчикът на Google не е разбрал напълно темата – което Ростед по-късно признава.

Дотогава обаче Торвалдс го пламна по следния начин:

Дебатът продължи известно време, в по-хладен тон, като Торвалдс предложи предложения за това какво според него би бил по-добър подход към проблемите, които Rostedt се надяваше да адресира. Императорът на пингвините написа, че не възнамерява да се занимава веднага с въпроса, тъй като „загубих достатъчно време за това и съм много изостанал с другите си отговорности, така че това не е нещо, върху което мога да работя сега“.

Отговорът на Rostedt предлага следното – може би насочено – наблюдение:

В неделя Торвалдс публикува по-щастливи неща: дебютът на версия 6.8-rc2 на ядрото на Linux.

Торвалдс отбеляза, че rc1 включва „бъг в графика на amdgpu, който може да причини зависнал работен плот (което *в крайна сметка* ще се възстанови, но след достатъчно дълго изчакване, че повечето хора вероятно ще рестартират вместо това.“

„Този изглежда е ударил доста хора.“

Самият Торвалдс беше обезпокоен от грешка в btrfs, която за щастие не влезе в rc1, както беше забелязано преди пускането.

„Както и да е, надявам се, че с rc2 сега сме в по-стабилната част от цикъла на издаване, като тези проблеми, които могат да засегнат много тестери, са подредени. Така че се надяваме, че корекциите ще бъдат по-фини и няма да засегнат често срещаните основни настройки“, написа той.

„Така че излезте и тествайте. Сега е безопасно. Имате ми доверие, нали?“

Разбира се – ако въпросът е само за разработване на ядро. ®

Сподели

Времето днес

София
ясно небе
17.8 ° C
18.4 °
17.8 °
42 %
4.1kmh
0 %
сб
18 °
нд
19 °
пн
17 °
вт
15 °
ср
10 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук