19.9 C
София

„Технически проблем“ в софтуера за заплати предизвика бунтове в Папуа Нова Гвинея

Накратко за Азия Папуа Нова Гвинея (PNG) въведе двуседмично извънредно положение, след като неуспехът да се преконфигурира националната система за заплати на държавни служители предизвика бунтове, довели до множество смъртни случаи.

Тихоокеанската нация наскоро удължи данъчните намаления от ерата на COVID до 2024 г., но системата за заплати, използвана за държавни служители, не беше конфигурирана правилно и при първото заплащане през 2024 г. се върна към по-стари и по-високи данъчни ставки. Следователно държавните служители бяха обложени с по-висока данъчна ставка и заплатите им бяха с около 100 долара по-малко от очакваното – около половината от заплащането на много служители. Тази ситуация беше погрешно изтълкувана като изненадващо увеличение на данъците и някои работници, включително полицията, стачкуваха в знак на протест срещу ситуацията.

Някои видяха липсата на правоприлагане като възможност и бунтовете бързо се разпространиха из града, придружени от грабежи.

Премиерът Джеймс Марапе описа ситуацията като „техническа грешка“, преди по-късно да обяви извънредно положение, при което в столицата са разположени войски, за да възстановят реда.

Генералният комисар на Комисията по вътрешните приходи, Сам Койн, се извини „за загубата на животи и имущество по време на тези неприятни и избегнати инциденти“.

– Саймън Шарууд

Южна Корея внедрява технология за наблюдение с изкуствен интелект в DMZ

Администрацията на програмата за отбранителни придобивки на Южна Корея (DAPA) разкри миналия вторник, че скоро ще разположи технология за наблюдение, базирана на AI, в някои от аванпостовете, разположени по протежение на демилитаризираната зона, която я разделя от Северна Корея.

Новото оборудване е оборудвано с термично зрение и късовълнова инфрачервена технология. Организацията каза, че технологията ще намали фалшивите аларми, което от своя страна ще намали умората на силите за сигурност, като същевременно ще разшири разстоянията за наблюдение.

„Функцията за видео анализ с изкуствен интелект (AI) използва данни за обучение с изкуствен интелект (AI), за да анализира събраната видео информация за идентифициране и откриване на обекти (хора, животни и т.н.) и се отразява в надеждна система за контрол, която издава аларма,“ написа DAPA.

Преходът от наследени системи се работи от 2022 г., но дебютът му е навременен, тъй като отношенията между Южна и Северна Корея напоследък станаха по- горещи.

Твърди се, че в неделя Северна Корея е изстреляла предполагаема балистична ракета със среден обсег само няколко дни след като и двете страни организираха учения с бойни стрелби близо до морската граница.

Microsoft работи в екип с DingTalk

Microsoft China обяви текуща интеграция с платформата за съобщения и сътрудничество DingTalk на Alibaba.

Alibaba миналата седмица обяви , че DingTalk е спечелил над 700 милиона потребители, 25 милиона от които използват инструмента в корпоративна среда.

Приносът на Microsoft China към обявяването на нови AI функции за DingTalk беше новината, че е интегрирал Microsoft 365 с DingTalk. Засега двете организации работят върху уеб базирани инструменти, които позволяват документи, създадени в DingTalk, да бъдат редактирани онлайн в Microsoft365. Microsoft Китай отбеляза бъдеща работа около настолни приложения.

На потребителите на DingTalk ще бъдат предложени и абонаменти за Microsoft 365 с отстъпка.

– Саймън Шарууд

Infosys придобива компанията за полупроводници InSemi

Infosys миналия четвъртък обяви придобиването на доставчика на полупроводников дизайн и вградени услуги InSemi.

Индийският гигант за услуги плати приблизително 33,8 милиона щатски долара за придобиването, което се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на 2024 г.

„Това сътрудничество ще помогне за ускоряване на стратегията Chip-to-Cloud на Infosys, като внесе мащабни умения за проектиране на ниши и също така ще се съчетае безпроблемно със съществуващи инвестиции в AI/Automation платформи и партньорства в индустрията“, заяви Infosys. „Сътрудничеството ще има за цел да организира цялостно разработване на продукти от край до край за клиентите.“

В свързани новини се съобщава , че индийският индустриален гигант Tata Group е близо до обявяването на нова фабрика за полупроводници в Гуджарат тази година.

Съобщава се, че информацията е била споделена от председателя Натараджан Чандрасекаран на глобалната среща на високо равнище Vibrant Gujarat миналата седмица.

Други инвестиции в района от Tata Group включват съоръжение за съхранение на 20-гигаватова батерия.

Правителствени сайтове на Малдивите са хакнати

Хакери атакуваха няколко уебсайта на правителството на Малдивите, включително офиса на президента, Министерството на външните работи, Министерството на туризма и съда за непълнолетни на Малдивите.

Съобщава се, че публикация на уебсайта от хакерите идентифицира нападателите като от Индия и действията, предприети „в отговор на неотдавнашните подстрекателни и обидни изявления, направени от някои членове на [малдивското] правителство“.

Напрежението нараства, след като се твърди, че младши министри са направили унизителни публикации за индийския премиер Нарендра Моди.

В неделя Малдивите призоваха индийските военни да бъдат изтеглени от островната държава до 15 март.

Президентът на Малдивите Мохамед Муизу е обвинен, че е прокитайски настроен и предпочита Пекин пред Ню Делхи.

Други новини…

Регионалното покритие от миналата седмица в The Reg включва новини, че индийската фирма за центрове за данни Yotta е поръчала Nvidia H100 и H200 на стойност приблизително $1 милиард.

Междувременно се съобщава, че Nvidia намалява чиповете за продажба в Китай.

Моряк от американския флот беше осъден на две години зад решетките за предоставяне на чувствителна военна информация на китайски шпиони в замяна на пари.

Китай твърди, че е изстрелял „най-мощната ракета носител с твърдо гориво в света“, ракетата Gravity 1, разработена от базираната в Пекин Orienspace.

Японската компания Fujitsu може най-накрая да претърпи възмездие заради скандала с Post Office Horizon в Обединеното кралство.

Google обедини усилията си с чилийския държавен инфраструктурен фонд Desarrollo Pais и Службата за пощи и телекомуникации на Френска Полинезия (OPT), за да изгради първия подводен кабел, свързващ Азиатско-Тихоокеанския регион и Южна Америка.

А експертите по информационна сигурност смятат, че нападателите на китайски национални държави активно използват две уязвимости от нулевия ден в продуктите за сигурност на Ivanti. ®

Сподели

Времето днес

София
предимно облачно
19.9 ° C
20.7 °
17.3 °
76 %
5.7kmh
75 %
пн
20 °
вт
22 °
ср
23 °
чт
17 °
пт
20 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук