15.9 C
София

Това е парти за предварителен преглед в Microsoft, но наистина ли искате покана?

Microsoft има много дълга история, но обхватът на вниманието на компанията изглежда се свива, което затруднява решението кои продукти имат бъдеще и кои могат да бъдат застреляни зад бараката.

Това е дългогодишен проблем за разработчиците. Докато разработването на продукти и техническите актуализации бяха относително стабилни към края на миналия век, оттогава Microsoft преместваше целите за развитие толкова често и толкова бързо, че поддържането на ходовете може да бъде работа на пълен работен ден.

Някои от технологиите, като Windows Presentation Foundation (WPF), са намерили своето място в отворения код, докато други, като Silverlight , са остарели.

Дори една от по-новите технологии, .NET MAUI (Multiplatform App UI), привлича гнева на разработчиците, които поставят под въпрос ангажимента на компанията към платформата.

Въпреки това, не само програмистите се справят с все по-променливите начини на Microsoft. Мери Джо Фоли от анализатора Directions на Microsoft предупреди за тенденцията на компанията да оставя нещата в постоянен предварителен преглед. Това е нещо, което подозираме, че е взето от Google, чиято бета версия на Gmail продължи пет години .

Няколко локални наследени продукта са били на прицела на Microsoft от известно време. И има смисъл. За компанията е по-лесно да прехвърли клиентите към абонаменти за облачни услуги, отколкото да се занимава с вечно лицензиране.

Фоли отбелязва, че Visio, Project и Access могат да бъдат сред продуктите, които Microsoft може да изхвърли. „Правилото на палеца: Не инвестирайте в продукт на Microsoft, в който самата Microsoft намалява инвестициите си“, каза тя.

Въпреки това, точно както разработчиците са научили през годините, Microsoft има навика да пуска нещо като предварителен преглед и никога да не го прави GA. В крайна сметка, ако никога не достигнете до GA, никога не трябва да издавате Споразумение за ниво на обслужване (SLA).

Фоли каза: „Открихме, че колкото по-дълъг е предварителният преглед на Microsoft, толкова по-малка е вероятността дадена технология да достигне GA.“

Разбира се, дори ако нещо достигне до GA, няма гаранция, че всички услуги, от които зависи, ще бъдат в същото състояние. И тогава има трънливият проблем с качеството – само най-ревностните апологети на компанията биха настояли, че версиите на GA на Windows 11 са с качество на изданието по същия начин като по-ранните итерации.

Един скептик би могъл също да се чуди дали навикът на Microsoft да изхвърля продукт в предварителна версия и да продължи напред е по-скоро за посяване на несигурност на даден пазар, отколкото за желание да направи нещо достъпно в търговската мрежа.

Днешният Microsoft е фокусиран върху AI. Въпреки това, с много услуги, носещи етикета за предварителен преглед и разработчиците, които се чудят откъде ще дойде следващият им удар, предприятията и програмистите се отнасят предпазливо към заявения ангажимент на компанията към дадена платформа. ®

Сподели

Времето днес

София
умерен дъжд
15.9 ° C
16.8 °
14.8 °
92 %
2.6kmh
75 %
пн
21 °
вт
22 °
ср
23 °
чт
17 °
пт
19 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук