15.9 C
София

Трансформацията на градската мобилност подобрява „бързия“, но премахва „яростния“

След две години колективен затвор световното население се втурна навън със страст. Хората искат да отидат по-далеч, по-бързо, на повече места: на работа, на почивка, да видят света, да направят повече, да бъдат повече, да видят повече. Това възраждане на мобилността обаче има цена.

Прогнозите показват, че нивата на трафик се връщат към нивата преди COVID в много градове по света, а в някои случаи дори по-високи. Шофьорите в някои от най-големите градове в света прекарват стотици допълнителни часове и хиляди допълнителни долари, седейки в безмилостен трафик, според доклад, публикуван от Bloomberg миналата година .

Моделите на трафика след пандемията се промениха драматично. Например, много хора спряха да използват обществен транспорт по време на COVID и сега предпочитат удобството да имат собствени превозни средства. Много хора също промениха навиците си за пазаруване и продължават да предпочитат доставка от входната врата, увеличавайки броя на камионите за доставка по пътищата. И докато преминаването към дистанционна и хибридна работа донякъде намали трафика по време на традиционното работно време, то също така направи моделите на трафик по-малко предвидими, отколкото в миналото. Тези нови модели на трафик натоварват наследените системи за управление на трафика, което води до задръствания, които губят времето на хората, създават излишни въглеродни емисии и увеличават шанса за инциденти.

И това не са само коли, камиони и автобуси по пътищата. В много градове пешеходният трафик е критичен елемент от уравнението. Например японският кръстовище Шибуя е най-натовареният пешеходен път в света, където повече от два милиона души се пресичат с трафика на Токио всеки ден. Приблизително 2500 пешеходци смело преминават през четирипосочното пресичане всеки път, когато светлините се променят, в лудост, наречена „Бичката Шибуя“. Японското туристическо бюро описва пресичането като ходене по границата „между маниакалния хаос и перфектната синхронизация“.

Като допълнение към проблемите, градовете често са физически и финансово разтегнати, с ограничени ресурси за настаняване на повече хора в по-малко пространство. В тази атмосфера градостроителите са изправени пред монументалната задача да предоставят решения за облекчаване на задръстванията, намаляване на въглеродните емисии и защита на безопасността на гражданите, докато се движат от място на място. В много случаи те трябва да започнат от нулата, защото старите модели вече не са приложими.

Подходи за намаляване на трафика по целия свят

Градовете по света се заеха със задачата да намалят автомобилите по пътищата, използвайки различни тактики за обезсърчаване на личните превозни средства. Например Париж е бил непрекъснато обитаван от хиляди години, преплитайки древното и модерното с лабиринт от улици, някои от които датират още от 2000 г. пр.н.е. Градът обяви амбициозни планове да се превърне в едно от най-подходящите за колоездене места в Европа. За да помогнат за облекчаване на трафика, градските плановици работят за постоянни, отделени велосипедни алеи и добавяне на още 180 000 места за паркиране на велосипеди.

Лондон е друг древен европейски град, който се бори с трафика и съпътстващото го замърсяване на въздуха. Градът разширява своята зона с ултра ниски емисии (ULEZ), за да включи целия град. Собствениците на по-стари автомобили с по-високи емисии ще трябва да плащат дневна такса, за да шофират навсякъде в Лондон.

В Токио ходенето пеша и общественият транспорт са двете най-популярни форми на пътуване, следвани от колоезденето. Токио има най-ниското използване на автомобили в света и има защо, предполагат доклади . Властите направиха притежаването на кола в Токио трудно и скъпо. Паркирането на улицата не е позволено и собствениците на автомобили трябва да плащат данъци върху продажбите, годишни данъци и такси за проверка два пъти годишно, за да притежават кола.

Друга стратегия за намаляване на колите по пътищата е да се налагат по-високи такси за паркиране в натоварени зони или да се направи достъпно само за жителите. Поставянето на повече места за паркиране в близост до обществения транспорт, предоставянето на повече и по-добри възможности за обществен транспорт и насърчаването на споделено пътуване и споделено пътуване може допълнително да намали задръстванията по пътищата чрез предоставяне на удобни алтернативи на шофирането.

Тези нетехнически подходи за обезсърчаване на използването на лични автомобили могат да бъдат ефективни, но могат да стигнат само дотам, че да намалят задръстванията. Добавянето на интелигентни техники за управление на трафика, задвижвани от AI, може да помогне за рационализиране на оставащия трафик, за да направят пътищата по-бързи и по-безопасни за всички.

Градското планиране е следващата граница на цифровата трансформация

Градското планиране и особено управлението на трафика като област, която е узряла за технологични иновации. Способността на AI да обработва огромни количества данни както за прогнозно моделиране, така и за реакция в реално време на всякакви промени в прогнозираното поведение го прави идеален за справяне с управлението на трафика. А наличието на периферни компютри с огромната процесорна мощност, необходима за AI, създава катализатор за интелигентни цифрови градове в момента.

AI на ръба може да подобри резултатите както в развиващите се нации, така и в развития свят. Може да се прилага успешно в установени градове със застаряваща инфраструктура и бързоразвиващи се градове, които се борят да поемат нарастващото население. Той е особено мощен, когато е включен във визионерски планирани градове – като Toyota Woven City и Neom (подробности и за двата могат да бъдат намерени по-долу) – които се изграждат от нулата с премахването на задръстванията като основен приоритет.

Въпреки че стратегиите са разнообразни, в зависимост от индивидуалните характеристики на градовете, те имат едно общо нещо. Те разчитат на напреднали технологии, способни да събират и анализират данни на ръба, за да рационализират трафика, да откриват потенциални опасности и да повишат безопасността за гражданите.

По-интелигентно управление на трафика

Използването на данни от сензори за интернет на нещата (IoT), камери и GPS устройства може да революционизира управлението на трафика. Интегрирането на IoT данни помага на градовете да вземат решения, базирани на данни, които оптимизират трафика, за да намалят закъсненията и задръстванията и да подобрят устойчивостта и качеството на живот в градските райони. Например LYT е доставчик на интелигентни решения за трафик, който помага на градовете да създават свързани мрежи от пътни сигнали, които могат да комуникират в реално време. Технологии с активиран AI, като приоритет на транзитния сигнал и изпреварване на превозни средства при спешни случаи, коригират сигналите за трафик в реално време въз основа на промените в условията на трафика, казва компанията.

IoT данните могат също да се използват за предоставяне на информация в реално време на шофьорите за алтернативни маршрути, които може да са по-малко претъпкани, насърчавайки шофьорите да се разпределят и да облекчат натиска по основните маршрути. Адаптивните пътни сигнали могат да използват данни в реално време, за да коригират времето въз основа на действителните модели на трафика, а технология, наречена превозно средство към инфраструктура (V2I), позволява на превозните средства да комуникират директно с пътната инфраструктура, за да координират и контролират по-добре трафик потоците.

По-интелигентна пътна безопасност и устойчивост

В допълнение към съкращаването на времето за шофиране, интелигентните решения за трафик могат също да повишат безопасността на пътя. Технологии, базирани на изкуствен интелект, като интелигентно управление на кръстовища, контрол на червени светофари, автоматично контрол на нарушения и анализ на поведението при шофиране могат да подобрят условията на шофиране и да намалят произшествията.

Например много японски градове използват IoT и AI за предотвратяване на инциденти, включително такива иновации като откриване на инциденти за автономни превозни средства и интелигентни улични лампи. Други градове по света използват данни за предишни аварии, за да идентифицират проактивно опасностите, да предвидят къде и кога е вероятно да се случат аварии и да отстранят допринасящите фактори.

Лошият трафик не води само до загуба на продуктивност и злополуки. Той увеличава въглеродните емисии, тъй като хиляди превозни средства не работят по задръстените пътища. Интелигентните градове по света активно използват AI за намаляване на замърсяването на въздуха и подобряване на качеството на въздуха.

Google е пионер в използването на AI за намаляване на замърсяването от трафика, използвайки различни тактики. Интелигентните пътни сигнали, управлявани от изкуствен интелект, използват данни за трафика в реално време, за да минимизират времето на престой и да намалят въглеродните емисии. Алгоритмите с изкуствен интелект също се използват за анализиране на исторически данни и данни за трафика в реално време, комбинирани с други точки от данни за прогнозиране на горещи точки на трафика и пренасочване на трафика, за да се предотврати блокиране. Google Maps дори предлага на шофьорите опцията да избират маршрути, които са по-щадящи околната среда или с по-добро качество на въздуха.

Други компании работят върху иновативни решения за управление на качеството на въздуха за интелигентни градове по целия свят. Swisens, AirLib, City Air, PurCity и Clenare са сред водещите стартиращи фирми, разработващи решения за мониторинг на качеството на въздуха, анализ на данни и пречистване на въздуха, според скорошен изследователски блог .

По-умни от самото начало

Ново поколение планирани градове дава възможност на визионерите да интегрират управлявани от AI интелигентни градски технологии от самото начало. Toyota Woven City се рекламира от компанията като „изпитателен курс за мобилност, който да създаде основата за бъдещата тъкан на живота“. Планиран да завърши първа фаза през лятото на 2024 г., японският град ще разполага с множество видове надземни и подземни транспортни пътища, за да оптимизира движението на хора и стоки в целия град. На ниво улица ще има отделни пътеки за автоматизирана мобилност, лична мобилност и пешеходци. Ще има четвърти път под земята за търговски доставки и логистична мрежа на града.

В Саудитска Арабия Neom е проект на стойност 500 милиарда долара, насочен към „някои от най-неотложните предизвикателства, пред които е изправено човечеството чрез… преосмисляне на това как ще изглежда едно устойчиво бъдеще след 20 до 30 години и изграждането му днес“. THE LINE е първото начинание на проекта, „когнитивен град“, който ще работи на 100 процента възобновяема енергия без пътища, автомобили или емисии. Автоматизираните услуги в града ще се захранват от AI. Всички ежедневни неща от първа необходимост ще бъдат достъпни в рамките на пет минути пеша, а високоскоростна железопътна линия ще пресича града от край до край само за 20 минути. ЛИНИЯТА в крайна сметка ще побере 9 милиона души в отпечатък от само 34 квадратни километра за намален инфраструктурен отпечатък и нечувана ефективност за градските функции.

Започнете да планирате умно днес

Безпрецедентният напредък в областта на AI, съчетан с нарастващата наличност и икономии от мащаба за мощни изчисления, подходящи за крайно внедряване, правят технологиите за интелигентни градове жизнеспособни в различни географски области. Като съществен елемент от похода на човешкия прогрес, AI на ръба може да помогне мобилността да стане по-ефективна, безопасна и устойчива.

За повече информация и идеи за интелигентни градове посетете Dell цифрови градове на бъдещето .

Предоставено от Dell Technologies.

Сподели

Времето днес

София
умерен дъжд
15.9 ° C
16.8 °
14.8 °
92 %
2.6kmh
75 %
пн
21 °
вт
22 °
ср
23 °
чт
17 °
пт
19 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук