13.9 C
София

Съвети за стартиране от съоснователя на Isilon Сужал Пател за прилягане на продуктовия пазар, набиране, наемане, схватливост

Суджал Пател. (GeekWire Снимка / Тейлър Сопер)

Суджал Пател знае едно или две неща за технологичните стартъпи.

Предприемачът ветеран от Сиатъл, съосновател на Isilon Systems през 2001 г., помогна за публичното оповестяване на компанията за съхранение пет години по-късно, маневрирайки я през глобалната финансова криза, и го продаде за $2.25 милиарда през 2012 година.

Четири години по-късно той помогна за стартирането на Nautilus Biotechnology, компания за протеомика, която стана публична през 2021 г. и има за цел да трансформира развитието на наркотиците.

Пател също така е инвеститор, подкрепящ повече от 85 стартиращи компании и е стратегически директор в Madrona Venture Group.

Той беше водещ лектор на събитие в четвъртък вечер в Сиатъл, домакин на Stifel Venture Banking и Wilson Sonsini, и сподели няколко съвета за стартиране от опита си като основател и инвеститор.

Подходящ за продуктовия пазар

Основателите абсолютно трябва да се съсредоточат върху прилягането на продуктовия пазар, когато стартират стартиране, каза Пател, наричайки го “a сложен звяр, който обхваща редица неща.”

  • Вашият продукт трябва да бъде 10X по-добър от други решения. Да бъдеш 2X или дори 5X по-добре не е достатъчно добро за стартиращи фирми, защото “there’s толкова много инерция, за да се придържаме към сегашния,” Patel каза. “Има толкова много неща, които титулярите могат да направят, за да се държат на клиент.”
  • Клиентът трябва да се грижи за вашия продукт — и трябва да има достатъчно клиенти, готови да платят за него.
  • След това там’s the go-to-market стратегия. Ключови въпроси, на които трябва да си отговорим: Как достигате до клиентите? Как ги придобивате? Как ги управлявате? Как помагате за разрастването на бизнеса си? Ако това може да’t всички да се направи по ефективен и икономичен начин, вашият бизнес ще’t работи, Patel каза.

Нравосърдечие

През последните години на фона на бума на рисковия капитал времена, тя е била модерна да бъде “scrappy,” предвид свободно течащия характер на набирането на средства. Но стартиращите компании трябва да бъдат схватливи, каза Пател.

  • Пател каза, че е “IT човек” и “janitor” в Nautilus в продължение на няколко години. “You don’t не трябва да наема хора, докато не’s абсолютно необходимо,” каза той.
  • За биотехнологичните стартъпи той посъветва: “Don’t да купи нещо ново. Всичко трябва да се купи на eBay.”

Набиране и наемане

В някакъв момент в пътуването на компанията’s, обаче, вероятно ще трябва да наемете. Пател разказа множество истории от времето си, водещи както Исилон, така и Наутилус, когато трябваше да положи големи усилия, за да привлече ръководители, за да се присъедини към компанията си.

  • “Трябва да разкажете историята защо вашият бизнес е толкова интересен,” каза той. “Защо това е невероятна възможност, сега? You’ve трябва да направи този случай наистина, наистина завладяващ. И трябва да си доста упорит за това.”
  • Patel’t не винаги разглежда опита при оценката на потенциални наематели. Други важни въпроси, които трябва да зададете, включват: Какви са техните личностни черти? Работят ли добре в неструктурирана среда като стартъп? Страстни ли са и готови ли са да работят с опашката си? Дали са на траектория на растеж в кариерата си?

Избягване на прегаряне

Пател беше попитан за балансиране на живота извън работата с изискванията за стартиране на стартъп.

  • “Трябва да наемете страхотни хора,” Пател каза. “Трябва да им дадете ясни цели и да ги направите отговорни. Трябва да имате открита и честна комуникация. Трябва да им дадете въже и трябва да ги научите как да го правят, а не да го правят за тях.”
  • Но дори и с велики колеги, в края на краищата основателите в крайна сметка са отговорни за компанията. “Работата на CEO, по много начини, гадно,” Пател каза. “Вие имате целия стрес и доларът спира с вас.”
  • Съветът на Patel’s е да разтегнете физическото натоварване. И да се опита да посвети време за семейството, особено ако имате деца. “Тя минава бързо,” Patel каза.

Настойчивост

Всяка компания ще премине през трудни времена. Но основателите могат да се откажат, ако в крайна сметка искат този голям изход или устойчив растеж.

  • Пател припомни, че е управлявал Исилон по време на рецесията и е трябвало да възстанови управленския си екип или да навигира Nautilus през пазарните колебания при пандемията.
  • “Като основател, трябва да упорствате,” каза той. “Трябва да прокараш през него.”
  • В трудните дни основателите трябва да излъчват увереност и спокойствие. “Трябва да облечете силно лице, така че всички останали около вас, които са нервни, да ви гледат и да казват, ‘OK, ако сте удобни за’s, може би ще бъде OK.’ И това е наистина трудно да се направи.”
Сподели

Времето днес

София
предимно облачно
13.9 ° C
14 °
13.8 °
91 %
3.1kmh
75 %
чт
14 °
пт
10 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
18 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук