Австралия обявява „национално значим киберинцидент“ след пристанищна атака

Share

Азия накратко Националният координатор по киберсигурност на Австралия определи атаката срещу логистичната компания DP World като „киберинцидент от национално значение“.

В резултат на атаката техниката на DP World в четири австралийски пристанища излезе от строя късно миналия петък. Към момента на изготвяне на доклада съоръженията остават затворени.

Големият доставчик на логистични услуги обработва 40 % от контейнерите, които влизат в австралийските пристанища – така че макар инцидентът да не е спрял всички стоки, които влизат и излизат от страната, въздействието е значително. Властите увериха жителите, че важни доставки могат да бъдат разтоварени.

Характерът на прекъсването не е разкрит, а националният координатор по киберсигурност обеща, че приоритет е възстановяването на услугите, а приписването на вината е задача за друг ден.

В неделя DP World уведоми, че прекъсванията ще продължат „по-скоро няколко дни, отколкото седмици“.

– Саймън Шърууд

Cloud Software Group напуска Китай

Cloud Software Group, компанията майка на Citrix, стана последният технологичен играч, който напуска Китай.

Според Wall Street Journal, Cloud Software Group е съобщила на своите клиенти и партньори в имейл, че на 3 декември 2023 г. ще спре всички нови търговски сделки в Китай, включително Хонконг, поради нарастващите разходи.

Поддръжката и обслужването на съществуващите договори ще продължат.

Сред другите компании, които са напуснали Китай, са LinkedIn на Microsoft, Yahoo и Salesforce.

The Register многократно поиска от Cloud Software Group интервю през 2023 г., но без успех.

Още един високопоставен китайски технологичен ръководител е обявен за изчезнал

Многобройни източници, включително китайското издание CaiLian Press и Financial Times съобщиха, че председателят и главен изпълнителен директор на китайския сайт за стрийминг на игри DouYu.com е изчезнал.

Чен Шаоцзие е бил видян за последен път на 14 август по време на разговора за приходите на фирмата му за второто тримесечие. Според FT Чен е бил отведен от китайските власти.

През май т.г. DouYu беше разследван от Администратора на киберсигурността на Китай (CAC) за проблеми, свързани с неподходящо съдържание в платформата, и му беше даден месец за отстраняване на проблемите. Оттогава CAC продължава да полага усилия за коригиране и изчистване на китайското интернет пространство от материали, които смята за неподходящи.

Смята се, че съоснователят на Alibaba Джак Ма също така е излязъл в дълга непланирана ваканция с любезното съдействие на Пекин. Той стана подозрително тих през октомври 2020 г., след като публично даде някои нежелани съвети относно финансовите регулаторни системи на Китай. Оттогава се появява отново – включително в едно училище през март 2023 г. – но остава предимно извън полезрението на обществеността.

Камбоджа депортира японски измамници

На 6 ноември Камбоджа депортира петима японски граждани, задържани преди това за участие в онлайн измами.

Според японски медии се смята, че групата е извършвала телефонни измами, насочени към японски граждани.

„В миналото Камбоджа се превърна в страна жертва, тъй като чужденците винаги използват Камбоджа като тайно място за извършване на престъпления, което вреди на репутацията на Камбоджа на международната сцена“, оплаква се заместник-генералният директор на имиграционния отдел на Камбоджа Кео Внатон.

„В същото време Министерството на вътрешните работи издаде директна заповед до съответните органи, особено до генералния комисар на Националната полиция и Генералната дирекция на имиграцията, да си сътрудничат с научните изследвания за ефективно пресичане на всички видове трансгранични престъпления“, добави той.

Micron открива нов завод за DRAM в Тайван

Миналата седмица Micron откри нов завод за DRAM в Тайчунг, Тайван. Компанията съобщи на инвеститорите, че заводът ще произвежда масово памет HBM3E и други продукти.

Производителят на чипове заяви, че фабриката играе „ключова роля в разширяването на производствения капацитет на 1-beta процеса и HBM3E в Япония и Тайван, както и в масовото производство на 1-gamma процеса, използвайки EUV технологията за 2025 г.“.

Infosys и AWS сключват сделка за облачни банки в региона на Европа, Близкия изток и Африка

Индийската компания Infosys сключи сделка с AWS за въвеждане на облачна трансформация във финансовите институции.

„Тригодишното сътрудничество ще достави технологична трансформация и специфични за индустрията решения на финансовите организации, подкрепени от съвместни инвестиции във възможностите за излизане на пазара и доставка в региона на ЕМЕА“, се обяснява в консервирано изявление.

Нетната печалба на Singtel се покачва, докато Optus се срива

Ден след като дъщерното дружество на Singtel Optus преживя хаотичен и широко разпространен срив в Австралия, компанията майка обяви[PDF] 83% увеличение на нетната печалба за полугодието.

Увеличението се дължи на сливането на най-големия доставчик на фиксиран широколентов достъп в Индонезия, Telkomsel, от който Singtel притежава малко над 30 %.

Други новини …

През изминалата седмица азиатските бюра на The Register отразиха новината, че Китай възнамерява да разполага с надеждна верига за доставки на хуманоидни роботи през следващите четири години, което не би трябвало да е ужасяващо за никого.

Междувременно продължаващите антагонистични отношения между САЩ и Китай бяха оспорени от технологични експерти, които твърдят, че те носят повече вреда, отколкото полза, особено по отношение на отворените технологии като RISC-V.

Законодателите в Съединените щати, които се опасяват, че Китай и Русия могат да изпреварят в надпреварата за създаване на квантови компютри, заявиха намерението си да хвърлят милиарди за решаване на проблема, за да стимулират американските изследвания в тази област.

От своя страна Китай изкупува цялото оборудване за производство на чипове, което може да му бъде предоставено, преди все по-строгите правила да прекъснат напълно веригите му за доставки, което доведе до краткосрочна печал ба за холандския производител ASML.

Кралят на ускорителния хълм Nvidia вече се е адаптирал към ограничената среда и е разработил чипове, специално за да заобиколи възможно най-близо до границите на това, което е законно да се доставя в Близкия изток, без да се превишава – защото бизнесът си е бизнес.

По-малко обнадеждаващи новини за Китай: най-голямата банка на страната беше засегната от атака с откуп, която извади от строя бизнеса ѝ с финансови услуги за няколко дни – което може да има сериозни последици за нейните партньори и клиенти.

Прегряващ център за данни в Сингапур прекъсна милиони транзакции на двете банки, чиито операции се извършваха в него, след като системата за охлаждане отказа, а след това собствените планове на банките за възстановяване след бедствие не успяха да се задействат – това не е добра новина за страна, която едновременно е все по-зависима от цифровите транзакции и изпитва последиците от изменението на климата.

Накрая индийското правителство обяви, че се бори с дълбоките фалшификати, като нареди на платформите на социалните медии да премахват такова съдържание в рамките на 36 часа след подаването на сигнал, в противен случай ще бъдат наложени санкции. ®

Подобни статии

Не пропускайте