Директорът на ФБР: Изискването за заповед по член 702 от FISA е „фактическа забрана

Share

Директорът на ФБР Кристофър Рей отправи поредната си страстна молба към американските законодатели да отменят предложеното изискване за издаване на заповед за т.нар. „запитвания за лица от САЩ“ за данни, събрани чрез любимия инструмент за шпиониране на федералните служби – раздел 702 от FISA.

Това спорно изменение на Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване ще изтече в края на декември, освен ако Конгресът не го утвърди отново. Тъй като крайният срок наближава и реформата се очертава, ФБР и други правоприлагащи агенции се опитват да убедят законодателите да дадат зелена светлина на раздел 702, без да внасят никакви промени в инструмента за шпиониране – и особено без изисквания за издаване на съдебни заповеди.

Раздел 702 позволява на федералните служби да шпионират без съдебна заповед комуникациите на чужденци извън Съединените щати в името на предотвратяването на престъпления и терористични атаки.

Тя обаче също така събира телефонни разговори, текстови съобщения и имейли на лица от САЩ – ако чужденецът общува с или за тези лица от САЩ – и цялата тази информация се съхранява в огромни бази данни, които ФБР, ЦРУ и АНС могат да претърсват без съдебна заповед.

Действително се случватмилиони злоупотреби с тези правомощия за шпионаж и понякога чужденците стават мишена за следене на американците или постоянно пребиваващите в страната, с които общуват.

Миналата седмица двупартийна група сенатори и представители представиха мащабен законопроект, наречен Закон за реформа на правителственото наблюдение, който ще поднови действието на раздел 702 за още четири години – но с нови ограничения на правителственото наблюдение, включително изисквания за издаване на заповеди за наблюдение на комуникациите на американски лица, данни за местоположението и превозните средства, история на сърфирането в интернет и записи от търсения.

Както обикновено, законопроектът допуска някои изключения от изискването за заповед. Те включват отбранителни цели в областта на киберсигурността или други извънредни ситуации – като например намиране и спасяване на заложници в чужбина – които представляват „непосредствена заплаха от смърт или сериозни телесни повреди“.

С други думи: ако правоприлагащите органи не разполагат с достатъчно време, за да попълнят документите за заповедта и да накарат съдията да я подпише предварително, работата си върви както обикновено.

Но това не е достатъчно за ФБР или Белия дом, които миналата седмица нарекоха изискването за заповед „червена линия“.

По време на днешното изслушване Рей удвои обичайната си реторика по член 702. В предварително подготвените си бележки той заяви пред представителите, че „загубата на тази жизненоважна разпоредба или нейното повторно утвърждаване в стеснен вид ще доведе до дълбоки рискове“.

По-конкретно, Рей е загрижен за изискването за заповед за запитване на американски лица.

„Изискването за издаване на заповед би било равносилно на фактическа забрана, тъй като заявките за запитвания или няма да отговарят на правния стандарт, за да получат одобрение от съда; или защото, когато стандартът може да бъде изпълнен, това ще стане само след изразходване на оскъдни ресурси, представяне и разглеждане на дълги правни документи и изтичане на значително време – с което в света на бързо развиващите се заплахи правителството често не разполага“, каза Рей.

Той се спря на по-ранните злоупотреби на ФБР с член 702 за шпиониране на протестиращи, спонсори на предизборни кампании и дори на избрани служители.

„За да бъда сигурен, никой не споделя по-дълбоко от мен загрижеността на членовете на ЕП относно предишни нарушения на ФБР, свързани с FISA, включително правилата за търсене на информация по раздел 702, като се използват идентификатори на лица от САЩ“, каза Рей.

Той добави, че ФБР е „реагирало стриктно“ на тези нарушения и това вече е „драстично“ намалило търсенията по 702 за американски лица, добави той.

„Освен това, както публично обявихме през юни, ФБР прилага допълнителни мерки както за по-нататъшно подобряване на спазването на правилата, така и за търсене на отговорност от нашите служители за злоупотреба с раздел 702 и други разпоредби на FISA, включително чрез ескалираща схема за отчетност на служителите, включително дисциплинарна и завършваща с възможно уволнение.“ ®

Подобни статии

Не пропускайте