Стотици уебсайтове са клонирани, за да пускат реклами на китайски хазартни организации за футбол

Share

Шведската организация за цифрови права Qurium е открила около 250 клонирани уебсайта и предполага, че те съществуват, за да насочват хората към свързани с Китай сайтове за хазарт.

В доклада на Qurium се обяснява, че филипинската медия MindaNews е открила клонинг на самата себе си, преведен на китайски език и натъпкан с реклами на хазарт.

По-нататъшното разследване е довело до появата на стотици подобни клонинги – сред организациите, чиито сайтове са копирани и поставени, са частни предприятия, университети и обществени библиотеки.

„Всички клонинги са създадени през септември 2021 г. и включват реклама на хазартната компания „188bet“ чрез връзката към 520xingyun.com/from/188bet.php“, се посочва в доклада на Qurium.

И тук нещата стават интересни. Органът твърди, че някои от хазартните реклами, открити на уебсайта 520xingyun.com, „са свързани с физически адрес в данъчното убежище остров Ман, където са регистрирани няколко хазартни компании“.

Qurium твърди още, че един от рекламираните уебсайтове е свързан с организация, наречена Kaiyun, която притежава лиценз за бизнес в Обединеното кралство, управляван от базирано в Гибралтар дружество, наречено TGP Europe Limited.

TGP се обявява за доставчик на хазартни услуги с „бял етикет“ – по същество платформа за залагания като услуга, която футболен клуб може да използва, за да създаде своя собствена маркова хазартна услуга, без да се налага да се занимава с управлението на необходимата платформа.

Комисията по хазарта на Обединеното кралство обяви, че компанията е нарушила изискванията на лиценза си за борба с прането на пари.

Qurium се позовава на репортаж на фокусираното върху футбола издание Josimar, в който се твърди, че TGP предоставя услугите си на контролирани от Китай юридически лица, които управляват хазартни услуги, но не могат да работят в Китай, тъй като там хазартът е забранен. Затова такива организации използват за своя база Виетнам и Филипините.

Qurium също така установи, че имената на домейни за повечето клонирани сайтове са регистрирани от Gname.com Pte. Ltd. – организация, която регистрира домейни, които много приличат на други марки и които след това се използват за сайтове за хазарт. Организацията за цифрови права посочва, че Gname е била призована от Световната организация за интелектуална собственост за тези дейности.

Защо се занимава с клониране на сайтове и регистриране на съмнителни домейни за популяризиране на сайтове за хазарт? Защото издателите се въздържат да пренасят определени реклами на сайтовете си, а големите рекламни мрежи и компаниите за рекламни технологии затова позволяват блокирането на някои теми.

Незаконно клонираните сайтове вероятно нямат особени угризения по отношение на рекламите на трети страни, които показват, което ги прави полезни за операторите на сайтове за хазарт, тъй като те се стремят да генерират трафик.

Не е ясно дали тези клонинги са насочени към хората в Народната република – където хазартът е незаконен и играчите са силно обезкуражени да използват VPN, освен ако не са необходими по бизнес причини – или целта е значителната китайска диаспора.

Какъвто и да е мотивът, щетите са ясни: търсачките не са благосклонни към сайтове, които разполагат с дублирано съдържание, което прави тези клонирани сайтове най-малкото дразнещи за уебстраниците, които са копирали. ®

Подобни статии

Не пропускайте