Съобщава се, че Пекин е поискал от Hikvision да идентифицира постещите ученици в провинция с преобладаващо мюсюлманско население

Share

Базираната в САЩ изследователска група IPVM обвини китайската компания за оборудване за видеонаблюдение Hikvision, че е сключила договор за разработване на технология, която може да идентифицира мюсюлмански студенти, които постят по време на Рамазана, въз основа на записите им за хранене.

Hikvision използва страницата си в LinkedIn, за да потвърди, че е спечелила търга за проекта, но отрича, че нейните продукти могат да анализират видеопотоци, за да идентифицират етнически малцинства.

Компанията твърди, че „този проект никога не се е занимавал с разработването и внедряването на посочените функции“.

Hikvision добави, че „се обръща към нас, за да предостави разяснения по този въпрос“. Тя не съобщи до кого ще се обърне.

Но според правителственото съобщение китайският производител на оборудване за наблюдение е трябвало да изпълни изискванията на търга без изключение.

Договорът на стойност 9 млн. долара е изисквал да бъде изградена първата фаза на системата „Интелигентен кампус“ за университета Минцзян в провинция Фуцзян. Университетът отбеляза при ключването на договора през декември 2022 г.

В рамките на 600-страничния търг е описана системата, наречена „Асистиран анализ на студенти от етническите малцинства“, която е предназначена да подпомага „вземането на решения“ от администраторите и включва функция, която предупреждава администрацията за студенти, за които има съмнения, че постят, според IPVM.

Освен че знае дали даден ученик пости, проектът за интелигентен кампус на университета Миндзян проследява и предоставя на ръководството на училището обширна информация за ежедневните навици и живота на човека, според търга.

Това включва подробности за заемането на книги, дестинациите за почивка, използването на паспорти, дейностите на студентските клубове, информация за членовете на семейството и за това, къде се намира кандидатът за членство в Китайската комунистическа партия.

Въпреки че причините за спазването на постите могат да бъдат различни, репресиите на Пекин срещу мюсюлманите пораждат подозрения, че Китай иска да наблюдава уморените и гладни студенти, спазващи свещения месец Рамазан, по време на който вярващите се въздържат от ядене и пиене от изгрев до залез слънце.

Китай е достоверно обвиняван в извършване на нарушения на правата на човека срещу своите мюсюлмански малцинства, включително лишаване от свобода и принудителен труд.

На някои държавни служители е забранено да постят. Държавни служители, студенти и учители в провинция Синдзян, където мнозинството са мюсюлмани, също са получили подобни заповеди.

През юли миналата година Hikvision, както се твърди, е предоставила на китайското правителство технология, която може да идентифицира членове на мюсюлманското уйгурско население по друг договор на стойност 6 млн. долара.

Hikvision отрича доклада, като твърди, че функционалността за идентификация не е налична от 2018 г. насам. ®

Подобни статии

Не пропускайте