Белият дом е призован да провери дали Microsoft не предоставя изкуствен интелект на Китай чрез сделката G42

Share

Двама председатели на комисии в Камарата на представителите изпратиха публично писмо до Белия дом с искане да се разгледа сделката между G42 и Microsoft за научноизследователска и развойна дейност в областта на изкуствения интелект.

Автор на писмото [PDF] до съветника по националната сигурност Джейк Съливан са представителите на Конгреса Майкъл Маккол (R-TX) и Джон Муленар (R-MI), съответно председатели на Комисията по външни работи на Камарата на представителите и на Комисията по стратегическо съперничество с Китайската комунистическа партия (ККП).

Двамата републиканци предупреждават, че сделката с Майкрософт повишава риска напредналите американски технологии за изкуствен интелект да стигнат до Китай чрез G42.

„Тази сделка може да бъде една от най-значимите инвестиции на американска технологична фирма в Близкия изток от десетилетия насам“, се казва в писмото. „Ако тази сделка продължи, трябва да сме наясно с рисковете.“

Майкрософт е заплаха за националната сигурност, казва бившият директор по киберполитиката на Белия дом

През април Microsoft обяви, че ще влее 1,5 млрд. долара в базираната в Обединените арабски емирства G42. Двамата представители на Камарата посочват, че президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е посетил Пекин, за да задълбочи връзките на страната си с Близкото кралство, по-специално във връзка с изкуствения интелект.

Преди по-малко от година G42 също се оказа под микроскоп заради връзките си с Китай, след като стана ясно, че американското разузнаване се опасява, че Китай и G42 са твърде приятелски настроени. Представителите на Камарата на представителите, които проверяват ККП, също са хвърлили око на G42, като през януари написаха писмо до министъра на търговията на САЩ Джина Реймондо, в което изразиха загриженост относно операцията в Близкия изток.

Дори министърът на изкуствения интелект на ОАЕ призна, че опасенията за това, че Китай ще се сдобие с американски технологии, не са пресилени, като нарече тези притеснения „валидни за всяка страна, която има противници“.

Както G42, така и Microsoft са предприели стъпки, за да убедят американските власти, че всичко е наред с партньорството им в областта на машинното обучение, а G42 твърди, че е прекъснала връзките си с Китай. Президентът на Microsoft Брад Смит заяви, че G42 няма да получи неограничен достъп до технологиите за изкуствен интелект, като каза, че процесорите и инструментите за персонализиране на моделите, които ще се използват от лабораторията в ОАЕ, ще се намират в“трезор в трезора“.

Тези мерки не убедиха Маккол и явно той продължава да не е убеден, че рискът е приемливо нисък. Въпреки това нито той, нито Моленаар изрично искат от администрацията на Байдън да развали сделката. Вместо това в писмото се иска разследване на „предпазните мерки, които ще бъдат въведени за защита на стоките и технологиите с произход от САЩ, както и на други области, които продължават да предизвикват безпокойство по отношение на националната сигурност“.

Подобни статии

Не пропускайте