Влиянието на технологиите върху туристическия бранш

Share

Технологичният напредък промени начина ни на пътуване и тези новости обещават още по-интерактивно и вълнуващо преживяване. А какво ли предстои в не толкова далечното бъдеще?

Днес никой не се съмнява, че технологиите и пътуванията са идеалната комбинация . Тази съвместна комбинация играе решаваща роля в начина ни на пътуване: от избраната от нас дестинация за почивка, чак до това, което правим, след като сме там и дори във времето, след като се върнем. Само си помислете, все повече хора планират пътуванията си в интернет, а все по- малко все още използват туристически агенции, за да ги подготвят.

Поколението милениум също играят значителна роля в тази промяна. Те обичат да пътуват, а също така са запалени по новите технологии. Тази комбинация даде поле за изява на нови тенденции като социалните медии, приложения, блогове и т.н. По същия начин индустрията, когато все повече осъзнава тази тенденция, започва да адаптира своя бизнес модел и предлага все повече продукти, които да отговорят на тези тенденции.

Например виждате в мрежата, че дадена компания предлага билети за двупосочно пътуване за 30 евро. И дестинацият ани допада. Е, voil?, да тръгваме! Този сценарий, толкова повсеместен днес, беше немислим преди няколко години.

Технологиите и промените, които носят променя туристическото преживяване и води до трансформация на самата туристическа система, подобрява процесите, обслужването на клиентите, взаимоотношенията тях и създава нови бизнес модели. Всичко това естествено води до десетки ползи за пътуващия, като им позволява да опростят и често обогатяват процеса на планиране на пътуването.

Иновативната туристическа платформа Luxury Discounts публикува някои от най-важните технологични решения за туристическата индустрия.

1. Мобилни технологии

Това несъмнено е главният герой в новите начини на пътуване. Клетъчният телефон се превърна в наш екскурзовод, туристическа агенция, най-добрият пътеводител за ресторанти, карта и др. Той е до нас по време на цялото пътуване за покупка. Все повече потребители използват смартфона си за всичко, свързано с ваканциите им.

Ето защо е необходимо да се адаптират корпоративните услуги и комуникации към тези устройства.

2. Добавена реалност

Добавената реалност (AR) или виртуалната реалност (VR) също навлязоха в света на пътуванията и истината е, че това е тенденция поради всички възможности, които те могат да предложат. Все повече компании го използват, за да покажат на потребителите кабина на круизен кораб или да ги транспортират за няколко секунди до Великата китайска стена.

Днес е възможно да се „телепортираме“ до най-отдалечените краища на земното кълбо, без да ставаме от дивана.

3. Интернет на нещата (IoT)

Интернет на нещата (IoT) обещава да внесе значителни актуализации в туристическата индустрия. Те включват интегриране на сензори, свързани към интернет, в предмети като автомобили, куфари, сгради и др.
Очаква се Интернет на нещата да бъде основният трансформиращ фактор за персонализирането на клиентския опит през следващите няколко години.

4. Виртуални асистенти

Всички сме запознати със Siri и Alexa, виртуалните асистенти, които отговарят на всички наши нужди: какво е времето днес в моя град, включва радиото, отваря имейла и др. Хотелите вече започват да записват тази „помощ“ благодарение на пристигането на виртуални асистенти, които са специално създадени за тази среда.

5. Големи данни

Напоследък се говори много за Big Data, но тепърва той ще покаже всички възможности, които предлага за туристическата индустрия. Независимо от това, много играчи в индустрията вече го използват .

6. Блокчейн

Blockchain е технология, готова да трансформира света, какъвто го познаваме. Въпреки че е свързано главно с финанси, изглежда тя може да повлияе на пътуванията.

Тя може да бъде полезна при идентифицирането на пътниците на летището, като гарантира прозрачност в мненията на туристите и лесни и сигурни плащания.

7. 5G

Технологията за пътуване става все по-мощна с помощта на 5G мрежи. Те обещават много по-бързи скорости на зареждане и изтегляне, по-широко покритие и по-стабилни връзки. Освен изтеглянето на съдържание 20 пъти по-бързо от преди, 5G ни позволява да разработва и внедрява технология, която 4G ни ограничава. Това означава, че връзката между интелигентните устройства ще бъде по-ефективна и ще можем да започнем истински да се наслаждаваме на Интернет на нещата (IoT).

Подобни статии

Не пропускайте