Водещите тенденции при гейм разработчиците за 2020 г., според „Геймлофт България“

Share

Гейм индустрията е един от малкото развлекателни сектори, който бележи непрекъснат ръст през последните години. Той е на път да се увеличи значително, покрай коронавирус пандемията, след като беше един от малкото сегменти, към който имаше засилен потребителски интерес. Това не само затвърждава факта, че видеоигрите са силен бизнес, но и че се превръщат в все по-атрактивна дейност и поле за изява за хората с технически умения.
Привлекателен аспект от видео разработката е динамичното развитие на технологиите. То може да предостави нови и нови предизвикателства за софтуерните специалисти. Видеоигрите много често интегрират в себе си редица технологични иновации, които в други сектори навлизат години след това.

Кои са част от тези области с голям потенциал, ще ни разкажат от софийския офис на френския гейм разработчик Gameloft. Българското студио разполага с над 200 души и е сред ключовите на компанията в глобален мащаб.

Геймлофт България“ разполага с достатъчно кадрови капацитет да изгради почти самостоятелно една игра – от първоначалната концепция, през дизайн, техническа част, тестове, маркетинг и последваща поддръжка.

Ето кои са някои от основните тенденции в гейм разработката според тях:

Кросплатформеност

Идеята една игра да може да се ползва едновременно от потребители на различни устройства и те да могат заедно да се забавляват виси във въздуха от години. Тази идея обаче все оставаше само в добрите пожелания на разработчиците. Гейм хитове като Fortnite и PlayerUnknown’s: BattleGrounds (PUBG) бяха едни от първите, които се възползваха от техническия напредък и предложиха максимално консистентно изживяване.

Кросплатформеността ще се засилва през следващите години, като вече почти всеки нов мултиплеър блокбъстър се опитва да интегрира съвместимост с колкото се може повече устройства. Това разширява бройката на играчите, които едновременно могат да се забавляват, както и прави заглавието още по-достъпно. Проблемите са както технически – да се изгради играта, така че да може да върви безпроблемно на всяка една от платформите (PC, конзола, смартфон, таблет и пр.), така и от гледна точка на механиката ?, коментират от „Геймлофт България“.

Облачни гейминг услуги

Друга концепция, за която се говори и се експериментира през последното десетилетие е облачния гейминг. Той ще трябва да позволи видеоигрите да се консумират по същия начин, както филмите по Netflix например. Това ще премахне още повече граници за достъпността на заглавията. Проблемите доскоро бяха основно технически – интернет връзката или е недостатъчна, или предлага голямо забавяне, което може буквално „да убие“ забавлението от играта. Отделно сървърната инфраструктура беше доста неразвита преди десетина години.

Вече почти няма игра или платформа, която да не изисква онлайн връзка, за да могат играчите да се забавляват. Облачните технологии се превърнаха в част от ядрото при разработката на игри. Пълното преминаване на игрите в облака е въпрос на време, смятат от „Геймлофт България“.

Игрални екосистеми

Увеличаването на онлайн компонентите на дадено заглавие позволява изграждането на цели екосистеми само около него. Това включва добавянето на различни компоненти или създаването на цяла икономика, която включва както дигитални, така и реални елементи. Концепцията е започната при браузърните игри преди повече от десетилетие, но вече се налага за почти всяка платформа.

Този процес изисква дори специалисти, които да могат да определят точните параметри на тази своеобразна екосистема. Погледнато от по-голям мащаб, вече всеки от водещите разработчици има собствена платформа за разпространение на своите продукти, което е предизвикателство само по себе си за софтуерните специалисти.

VR/AR

Виртуалната и добавена реалност (VR и AR съответно) са две енигматични и все още нишови жанрове. Те съдържат в себе си огромен пазарен потенциал, който обаче се развива по-бавно дори от облачните гейм платформи. Тук техническите предизвикателства са още повече и създаването на изцяло виртуален свят, в който да можеш да взаимодействаш с почти всичко е любимо предизвикателство за много специалисти.

VR и AR имат редица приложения, но геймингът е секторът, в който тази технология е може би най-добре развит. Също така най-лесно може да се навлезе в тези системи чрез игрите.

Подобни статии

Не пропускайте