Как да спечелим европроект

Share

Безвъзмездното финансиране по европроекти предоставя множество възможности за развитие на хиляди хора – студенти, изследователи, собственици на нови, малки или средни бизнеси, цели градски и селски райони и други организации с нестопанска цел. В момента страната ни се намира в третия план за финансиране, който стартира от миналата година и ще продължи до 2027 година. Той предвижда безвъзмездна помощ с покриване до 50% от разходите за реализиране на проекта чрез различни европрограми, чието успешно изпълнение се следи от съответните държавни органи на Република България.

Кой може да кандидатства за финансиране и как?

За финансиране по европроект може да се кандидатират млади хора от 13 до 31 години, младежки организации, изследователи, управители на земи и земеделски стопани, градове и региони, както и неправителствени организации.

Най-често от средствата по европроекти се възползват предприемачи и собственици на предприятия. Всяка година над 200 000 фирми биват подкрепени от безвъзмездно финансиране с европейски средства. За финансиране може да кандидатства всяко микро, малко и средно предприятие, стига да отговаря на следните изисквания:

• Миркопредприятия – с не повече от 10 души персонал и годишен оборот, не повече от 2 милиона евро;
• Малки предприятия – с не повече от 50 души персонал и годишен оборот, не повече от 10 милиона евро;
• Средни предприятия – с не повече от 250 души персонал и годишен оборот, не повече от 43 милиона евро.

Преди да се насочите към кандидатстване е необходимо да се запознаете с наличните в момента европейски програми и да проверите дали отговаряте на условията за допустимост. Тях ще откриете във индивидуална покана. Трябва да знаете, че изискванията за кандидатстване и допускане са различни за всяка европейска програма.

Най-важната част, от която зависи самото ви одобрение по европроект се крие още в кандидатурата. Важно е да спазите всички изисквания, защото условията често са специфични, а неспазването и пропускането им може да ви дисквалифицира.

Как да спечелим европроект?

За да спечелите безвъзмездно финансиране е необходимо да предложите допустим и изпълним в посочения срок проект, който да отговаря на изискванията на съответната европрограма. Всяко проектопредложение се разглежда и проверява от независима експертна комисия, чиято задача е да провери дали то покрива определени сфери, посочени в програмата, както и дали е реалистично приложимо.

При кандидатстване е важно да си изготвите добре подредено и подробно проектопредложение, към което в повечето случаи ще се наложи да включите и бизнес план, в зависимост от сферата на кандидатстване.

За да сте сигурни, че проектопредложението ви ще срещне одобрението на комисията за отпускането на средства по европроекти е добре да се консултирате с професионална агенция, занимаваща се точно с изпълнението на проекти за безвъзмездно финансиране. Професионалните консултанти разполагат с богат опит в подготовката на правилната документация и изготвянето на проектопредложения и бизнес планове според изискванията на ЕС. Така шансовете ви да бъдете одобрени се увеличават в пъти. Голяма част от фирмите посочват и успеваемостта на изготвените от тях проекти, която често е над 90%.

В случай, че отговаряте на условията за допустимост и проектопредложението ви е синхрон с целите на европроекта, по който сте си избрали да кандидатствате, то вероятността да спечелите финансиране е сигурна.

Подобни статии

Не пропускайте