Как отворените платформи направиха притежанието на сайт много по-достъпно

Share

В наши дни около 40% от всички сайтове в интернет са базирани на една софтуерна платформа с отворен код – WordPress. Влиянието на тази система нараства непрекъснато, а показателно за това е, че тя е използвана както от малки фирми, самонаети специалисти или неправителствени организации, така и от водещи медийни компании с едни от най-комплексните сайтове в света.

Сред сайтовете, използващи WordPress в наши дни, са медии като Wired, Mashable, The New Yorker, Time Magazine, Variety, CNN Press Room, сайтовете на Sony Music, Disney Books, Spotify Newsroom, блогът на Star Wars, на TED, както и на PlayStation, Microsoft Newsroom и още много знакови интернет проекти.

Тази огромна популярност на WordPress е следствие от бурното развитие на отворените платформи за уебсайтове, които навлизат все по-бързо в интернет сегмента. А те от своя страна са част от една още по-мащабна тенденция, развиваща се през последните години – разработката на софтуер с отворен изходен код.

Софтуерът с отворен код обикновено се създава не от компании, а от големи разпределени и децентрализирани общности от програмисти, дизайнери и други специалисти. Това често го прави много по-надежден, гъвкав, сигурен, функционален и удобен. Просто защото огромен брой хора са включени в процеса.

Затова и в редица области на технологиите решенията с отворен код са водещи. Такива са например уеб сървърът Apache, браузърът Firefox, текстовите редактори OpenOffice и Libre Office, софтуерната телефонна централа Asterisk и много други. Не на последно място – операционната система Linux, която макар и да не е най-добре наложилата се в своя сектор, има огромно влияние върху света на технологиите.

Тази тенденция нямаше как да не засегне и сегмента на изработка на уебсайт, още повече, че базовите технологии в него също са отворени – PHP, MySQL и др. Така логично се роди и WordPress – изключително функционална система за изработка на сайт и управление на съдържанието от типа CMS (Content Management System), която днес управлява онлайн света.

Тя е безплатна, може да се инсталира изключително лесно и бързо, а интерфейсът й е много опростен. Всичко в нея – от създаването на страници, през добавянето на функционалности, до чужди езици става лесно. В основата на успеха на WordPress е екосистемата от теми и плъгини, които позволяват откриването и добавянето към сайта на всевъзможни функционалности.

При изработка на уебсайт с WordPress вие можете да получите практически всякаква по-популярна функция чрез добавяне на плъгин. Има плъгини за слайдер, за галерия, за интеграция със социалните мрежи, за сигурност, за добавяне на чужди езици и за какво ли още не.

Един от най-популярните плъгини за тази платформа е Woo Commerce – мощен софтуер за изработка на онлайн магазин върху вашия уебсайт. Той включва всички функции по добавяне и управление на продуктите, създаване на промоции, организиране на плащанията, интеграция с куриерски фирми и маркетинг на онлайн магазина. Чрез този плъгин WordPress в наши дни бързо се превръща и в един от най-популярните софтуери за онлайн магазини, бързо настигайки Magento, Shopify, OpenCart и други платформи. И дори изпреварвайки някои от тях.

Ако пък предпочитате специализирана платформа създадена специално за онлайн магазини, то правилният избор е най-популярната платформа за онлайн магазин в света – OpenCart. От 3D Web Design може да получите качествена изработка на онлайн магазин с OpenCart на една много ниска цена, без конкуренция в София.

Подобни статии

Не пропускайте