Пет съвета при стартиране на нов проект в Интернет

Share

През последните години все повече фирми и дори физически лица взимат решение за създаване на собствен уебсайт. Процентът на компаниите с уебсайтове нараства устойчиво, а дигиталното пространство вече се е наложило като приоритетна среда за маркетиране и продажби на много от тях.

По данни на Българската Е-комърс Асоциация (БЕА) българите все повече се доверяват на онлайн търговците у нас като голяма част от населението (20%) приема онлайн пазаруването като навик и неразделна част от ежедневието си. Тези тенденции се оценяват и от търговците – да имаш сайт отдавна вече не е екзотика и се разглежда от все повече фирми като задължително условие за успешен бизнес. Увеличава се броят на корпоративните сайтове, електронните магазини, дропшипинг сайтовете, афилиейт платформите, медиите и всевъзможни други уеб проекти.

В основата на този бум е появата на все по-достъпни инструменти за създаване на сайтове, както и увеличаващият се интерес от все повече хора от различни браншове към стартиране на бизнес в интернет. Независимо дали продавате дрехи, автомобилни части или дори – счетоводни или ремонтни услуги, наличието на сайт може само да разшири вашите възможности за продажби.

С навлизането на повече хора от други браншове в интернет бизнеса обаче възникват и редица предизвикателства, поради непознаването на спецификите на уеб технологиите. Събрахме няколко съвета, насочени към тази група от уеб предприемачи, с цел да улесним и направим по-успешни техните проекти.

Помислете за сигурността на сайта

Независимо как е създаден вашият сайт и в каква област функционира, рисковете за сигурността са напълно реални. Някои от стъпките, които всеки собственик на сайт може да предприеме са създаването на сложни пароли за достъп до администрацията или до електронната поща, тяхната регулярна промяна, ъпдейтване на плъгините и темите в сайта, както и регулярното създаване на бекъп.

Едно от задължителните условия сайтът ви да отговаря на съвременните изисквания за сигурност е и SSL сертификатът. Secure Socket Layer е протокол, който осигурява криптиране на връзката между сървър (уебсайт) и браузър (потребител). Наличието му печели доверието на потребителите като им осигурява спокойствие при въвеждането на конфиденциална информация във вашия уебсайт.

Потърсете специалист или екип с опит

Както вече споменахме, създаването на сайт в наши дни става изключително лесно с помощта на отворени платформи като WordPress. За да увеличите ефективността му и да създадете добро потребителско изживяване за вашите клиенти обаче, е добре да наемете за целта уеб специалист или фирма за изработка на фирмен сайт с опит. Добре е те вече да имат зад гърба си множество успешни проекти и да могат да дадат ценни съвети по отношение на сложни функционалности, надеждност, сигурност и др. важни аспекти. Важно е също да обърнете специално внимание на риспонсив дизайна или мобилната версия на сайта ви, тъй като голяма част от потребителите днес използват интернет в движение през своите телефони.

Не забравяйте оптимизацията

SEO (Search Engine Optimisation) или оптимизацията за търсещи машини е от голямо значение за всеки нов проект в интернет. Тук също е добре да се обърнете към специалист, който има опит в областта и следи последните промени в алгоритмите на Google. Колкото по-напред в резултатите се появява вашият уебсайт, толкова по-голям ще бъде броят на посетителите и клиентите на вашия бранд.

Помислете за скоростта

Скоростта на зареждане на един уеб проект е друга много важна област, за която си струва да помислите. Потребителите днес очакват страниците в интернет да се отварят за по-малко от три секунди, което означава, че бързината е един от показателите, които трябва да им гарантирате. От него зависи и класирането на вашия сайт в търсачките, включително и на мобилната му версия.

Сайтът трябва да генерира бизнес

Не е достатъчно да направите сайт, който изглежда добре. Той трябва да привлича нови клиенти и да генерира лийдове, както и да улеснява последващата комуникация с клиентите на компанията. Отново това ни връща към нуждата от привличане на опитен специалист или екип, които имат зад гърба си множество успешни проекти и знаят как да постигнат такъв позитивен ефект за бизнеса по най-добрия начин.

Подобни статии

Не пропускайте