Работата от вкъщи става все по-полулярна и дава достъп до международни клиенти

Share

Все повече статистики и наблюдения сочат, че офисът малко по малко се превръща в отживелица, докато се увеличават хората, които работят от вкъщи. Вероятно вече имате познати, които споделят, че работят от дивана вкъщи като фриленсъри или пък са служители на фирма, която им дава поне един ден в седмицата, в които да извършват обичайната си дейност от дома. Тази тенденция е особено актуална за софтуерния бранш, в който няма особено значение къде се намираш, за да си свършиш добре работата.

И така – с разцвета на онлайн технологиите са увеличават възможностите да работим от дома и това не е никак лошо. Нека да видим някои от причините работата от вкъщи да е толкова предпочитана.

Ползи за здравето

Хората, които работят от вкъщи, имат по-здравословно хранене и постигат управляем баланс между професионален и личен живот. По-здравословното живеене и повечето прекарано време със семейството ще ви помогне да се почувствате по-малко стресирани, което ще ви позволи да имате един по-щастлив и по-продуктивен работен ден. Проучване от 2011 г. на Staples установи, че служителите, които работят от дома, изпитват 25% по-малко стрес. Служителите потвърждават също, че са успели да поддържат по-добър баланс между професионалния и личния живот, както и да се хранят по-здравословно и да намират време и за спорт.

Ползи за работодателя

Служителите не са единствените, които се възползват от работата вкъщи; една компания също може да пожъне много позитиви от това. По този начин шефовете ограничават отсъствията, увеличават производителността и дори си спестяват пари. Това е най-често срещано в технологичната сфера, тъй като технологичните компании имат инфраструктура за поддържане на работници, които работят от отдалечени места.

За някои компании работата вкъщи може да бъде въпрос на повече часове през деня. Това важи особено за малкия бизнес и новите компании, където те не могат да си позволят да губят дори една минута от работния ден.

Компаниите могат също така да запазят повече служители, ако наложат работа от вкъщи за служителите си. Професорът от Станфорд Ник Блум неотдавна проведе проучване, за да оцени ползите от работата от дома. Той констатира, че работниците са по-продуктивни, повече се справят, работят по-дълги часове, вземат по-малко почивки и използват по-малко време за болнични от техните колеги, които остават в офиса. Тези служители също бяха по-щастливи и напускаха работа доста по-рядко от онези, които редовно прекарваха времето си в офиса. Той прецени, че средно компанията спестява около 2000 долара на всеки служител, който работи от дома.

Бъдещето на работата от вкъщи

Компаниите със сигурност се замислят за новата тенденция и все повече вече предлагат гъвкавостта за работа от дома – ако не през цялото време, то поне при определена нужда. Ясно е, че все повече се променя начина, по който работим, особено в технологичната сфера. И въпреки че може да не е удобно за всеки, работодателите може да открият, че ше спестят пари и ще увеличат производителността на своите служители по този начин.

Клайбърн Грифин, специалист по дигитален маркетинг, казва, че се надява повече компании да видят ползите, които могат да имат от този нов стил на работа.

„Наистина се надявам работодателите да започнат да осъзнават това и да предлагат на служителите си да работят от дома. Мисля, че към момента не го правят, защото се страхуват от злоупотреби и защото се притесняват, че по този начин няма надзор. Не виждат какво правят служителите и това ги безпокои. А не трябва. Ако работата се върши и е на ниво, това е единственото важно нещо“, казва той.

За щастие, все повече сайтове като us remote jobs предлагат обяви за различни отворени позиции в редица страни по света. Това позволява и на българските фриленсъри лесно да си намерят нов работодател или просто интересен проект, в който да се включат. Нещо повече – тази тенденция спомага и за създаването на една съвсем нова форма на бизнес организация – плоските компании, които представляват хоризонтални мрежи от специалисти без ръководител, изпълняващи заедно определени проекти.

Подобни статии

Не пропускайте