Три начина да инвестираме в имоти и с малки суми

Share

Недвижимите имоти винаги са били на почит сред българските инвеститори, наред с традиционните банкови депозити и златото.

Основните начини да спечелим от недвижим имот се свеждат до избора да дадем под наем, да препродадем с печалба, или да комбинираме двата подхода. И докато и трите варианта имат потенциал за постигането на добра доходност, със сигурност носят и своите рискове.

За директната покупка на имот за наем, или ремонт и продажба, обикновено е необходимо наличието на сериозна сума. Тя изисква и повече време, знание и умения, но дори когато ги имаме, трудно можем да постигнем диверсификация.Тези особености я правят неудачен вариант за много инвеститори, тъй като голяма част от инвестиционния портфейл се концентрира само в един или няколко конкретни актива.

Тук ще разгледаме няколко идеи за инвестиране, които могат да ни предоставят достъп до растежа на имотния пазар и без да влагаме големи суми.

1. АДСИЦ

Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са фондове, инвестиращи в имоти. Поради специфичната им регулация, те са задължени да изплащат 90% от печалбата си под формата на дивидент всяка година. Другият начин да реализираме доходност е продажбата на акции от дружеството на по-висока цена от тази, на която сме ги купили. Дейността на АДСИЦ е регулирана от Комисията по финансов надзор.

2. P2P инвестиране

Платформите за P2P инвестиране най-често се свързват с кредити – въпреки това набират популярност и все повече финтех компании инвестиращи в имоти. Някои от тях се фокусират върху отдаването под наем, а други – към продажбите, но и в двата случая предоставят пасивна алтернатива, подходяща както за начинаещи, така и за по-опитни инвеститори. Някои платформи имат опция и за автоматично инвестиране, така че няма да ви се налага да подбирате активите сами, ако не искате.

3. Борсово търгувани фондове

ETFs са известни с ниските си такси – най-често те следват определен индекс и това значително намалява разходите за управление. Такива фондове инвестират в най-различни типове активи, като имотите не са изключение. Тъй като се търгуват свободно на борсата, тези фондове рядко имат проблем с ликвидността при нужда.

Няма универсално най-добра инвестиция – всеки има своите индивидуални обстоятелства, поносимост към риск, времеви хоризонт и предпочитания. Каквото и да изберете, не забравяйте златното правило да не поставяме всички яйца в една кошница.
Добре е да заложим не само на повече имоти, а и на разнообразието от типове активи.

Целта на този текст е само да информира, а не да дава препоръки за инвестиране в който и да било актив.

Подобни статии

Не пропускайте