Ще намерят ли убежище инвеститорите в Биткойн при следващата рецесия?

Share

Светът се променя и навлиза в нова ера, изпълнена с политическа, икономическа и социална нестабилност. С докладите, показващи как повечето държави, включително САЩ, имат фискален дефицит, капиталовите пазари стават все по-нестабилни с нарастването на икономическата несигурност.

Дигиталните технологии изместват традиционните системи. Роботите и изкуственият интелект изместват хората. Дали, обаче, криптовалутите са способни да се превърнат в общоприети валути, както долара, еврото, йената и т.н.?

Може ли човек да има доверие в Биткойн?

Флагманската криптовалута демонстрира своя потенциал многократно. Стойността на Биткойн е неоспоримa, въпреки сериозната волатилност на актива. Все повече хора започват да осъзнават този факт, което със сигурност влияе положително на развитието на криптовалутите като цяло.

Фиатните валути, известни като национални валути, ще бъдат първите жертви на тази засилваща се глобална несигурност, просто защото са контролирани от правителството. Тяхната стойност се „бетонира“ в политиката, определена от отделните правителства. Освен колективното доверие, което гражданите имат в гъвкавостта на определена фиатна валута, има малка осезаема стойност, която подкрепя повечето от тях.

Това може би обяснява защо инвеститорите и пазарните експерти заемат консервативна независима позиция, тъй като интересът към Биткойн се засилва.

Икономическото състояние на САЩ

Американската икономика засега остава на солидна основа със значителни потребителски разходи, които допринасят за най-дългата експанзия в страната, въпреки слабите инвестиции в бизнеси и забавянето на производството.

Откакто Тръмп встъпи в длъжност, заплатите нараснаха, фондовата борса достигна рекордни нива, а безработицата остана на исторически 50-годишен минимум.

Но както се казва: „Икономическата експанзия ‘не умира’ от старост“. Трябва да се случи нещо, което да изплаши бизнеса, потребителите и инвеститорите.

Трудно е да се предвиди точно кога рецесията може да удари Съединените щати. Но задействането може да бъде породено от редица фактори – търговската политика на Тръмп, отслабването на световната икономика или дори ужасният риск от дефлация.

Едно е ясно – рецесия ще има. Но накъде инвеститорите ще насочат парите си след като това се случи?

Когато американско-китайската търговска война започна да набира инерция, цената на Биткойн скочи, докато S&P 500, Nasdaq и Dow Jones паднаха.

От доста време биткойн максималистите категоризират биткойн като хеджиране срещу тези паднали акции на фона на нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай, несигурността на безрезултатния Брекзит и настоящите конфликти в Хонконг.

Война на валути

‘Валутната война’ е битка, която е също толкова ефективна, колкото и истинската война. Тя се характеризира със ситуация, когато една страна умишлено понижава стойността на своите национални пари. С валути с по-малка стойност, износът на една страна е по-евтин на чуждестранните пазари. Това повишава разходите за основни стоки, които съставляват по-голямата част от износа на тези страни.

Валутните войни са в полза на страната, която понижи стойността на валутата си, като намали експортните цени, което от своя страна води до икономически растеж. Обратното е, че вносът е по-скъп, което стимулира инфлацията и допълнително накърнява потребителите.

С нарастващите опасения относно търговската война на САЩ и Китай, криптовалутите предоставят много по-стабилна алтернатива. За разлика от фиатната валута, Биткойн не може да се обезцени по съвсем същия начин.

Въпреки че Биткойн и другите криптовалути отчетоха значителен спад в светлината на облекчаването на напрежението между САЩ и Китай, флагманската криптовалута се представи дори по-добре, отколкото по време на бичия пазар от 2015-2017 г. Според анализатори, инвеститорите, които се страхуват от настъпваща рецесия, гледат на Биткойн като сигурен актив, подобен на златото и други ценни метали.

Заключение

Независимо дали осведомеността за Биткойн е широкоразпространена, рано или късно хората ще се усетят, че тази световна икономическа нестабилност значително ще обезцени националните валути (както се случи с няколко африкански и южноамерикански държави), имотите и акциите, което оставя два варианта за инвеститорите – или да се насочат към злато, или към дигиталните крипто активи.

Независимо дали ще бъде Биткойн, Етериум или Libra на Facebook, криптовалутите превземат световната финансова сцена и трайно оставят своя отпечатък. Имайки предвид възстановяването след корекцията и доминантността на пазара, Биткойн е най-сериозния претендент за една глобална световна валута, която не се влияе от икономическите кризи.

Подобни статии

Не пропускайте