15 C
София

Какво е хронографски часовник

Модерният ръчен часовник е моден аксесоар с почти безкрайна функционалност. С новите интелигентни часовници е възможно да осъществявате телефонни обаждания, да приемате гласови бележки и да проверявате банковата си сметка на устройство, което по принцип е произведен само за да ви каже времето.

И все пак, за всички тези постижения, някои от най-търсените функции съществуват от десетилетия.

Хронографските часовници съществуват от близо два века и остават популярен артикул. При обикновения потребител на часовници обаче често има известно объркване относно това какво точно се квалифицира като часовник с хронограф. Тук сме, за да изясним това объркване.

Какво е хронографски часовник?

Най-просто казано, хронографът по същество е хронометър. Използва се за проследяване на продължителността на дадено събитие. Хронографите първоначално са изобретени за измерване на движенията на астрологичните тела, но бързо са започнали да се използват за по-обикновени цели.

Терминът хронограф е наречена така, защото добавя допълнителни компоненти и части към механиката на традиционния механичен часовник. Хронографът всъщност се смята за първото „усложнение”, но през вековете след изобретяването му технологиите стават все по-сложни при ръчните часовници.

История на хронографския часовник

Двамата мъже, на които се приписва изобретяването на хронографа са Луи Мойне и Никола Матийо Риусек, и двамата френски хоролози. В действителност, Louis Moinet е изобретателят на първия хронограф, който официално пуска изобретението си през 1816 г. Първоначално е проектиран да бъде използван за астрологични цели, и няма ежедневна практическа употреба.

Тук Риусек влиза в историята и получава заслуги като част от постижението. През 1821 г. крал Луи XVIII възлага на Риусек, уважаван (и лоялен) часовникар, да изработи личен часовник с хронограф.

Желанието на краля било да има устройство за фиксиране на конни състезания. Това изобретение не само променя часовникарството завинаги, но и променя начина, по който се наслаждаваме на спорта и състезанията.
Доскоро това беше установеният и общоприет произход на часовника с хронограф. Обаче откриването през 2013 г. на хронографа при джобните часовници, произведен от Мойне, постави под въпрос официалната хипотеза.

Наречен „compteur de tierces“ (трети брояч), този часовник е завършен през 1816 г., което предполага, че Мойне е създател както на хронографа, така и часовникът с хронограф.

Как работи часовникът с хронограф?

Хронографният часовник е доста просто и интуитивно устройство. В най-основната си форма хронографният часовник има допълнителен секундарник, който измерва кратки интервали от време. Повечето съвременни хронографи могат да измерват минути и дори часове, като някои могат да измерват интервали от време от 12 или дори 24 часа.

Функцията хронограф се управлява от два допълнителни бутона отстрани на часовника. Един бутон стартира таймера, а вторият бутон спира и нулира таймера. Както казахме, нищо сложно до тук.

Тъй като хронографите стават все по-популярни през 20-ти век, те стават и по-сложни. В наши дни често ще намерите тахометър, който се използва за измерване на дистанция и разстояния. Можете също така да получите пулсометри (измерва импулси), висотомери (измерва надморска височина) и крачкомери (измерва стъпки). Хронографът проправи пътя за всички тези допълнителни усложнения.

Защо да купя часовник с хронограф?

В тази ера на вездесъщата и непрекъснато напредваща технология може да изглежда странно, че някой все още ще се занимава с функция хронограф на ръчен часовник. Вярно е, мобилният телефон или компютър са също толкова способни да показват времето и хронометрите могат да бъдат намерени за няколко долара.

Привлекателността на часовника с хронограф е двойна. От една страна (без игра на думи) те са удобни. Наличието на функция на таймера на китката ви е по-практично от носенето на хронометър и не винаги е възможно телефонът да е с вас. Ако трябва бързо да засечете времето за нещо, няма нужда от допълнително устройство.

Втората и реално по-важна причина е, че часовниците с хронограф често са фино изработени, красиви модни ювелири. Със сигурност можете да намерите евтини, грозни часовници с функция хронограф, но отделете няколко минути за пазаруване на тези видове часовници и често ще намерите парчета с изискан дизайн, например като Emporio Armani AR2448.

Повече информация за часовниците с хронограф можете да получите тук: www.timebox.bg/vidovete-chasovnikovi-mehanizmi

Сподели

Времето днес

София
слаб дъжд
15 ° C
16.1 °
14.8 °
93 %
2.1kmh
40 %
нд
16 °
пн
22 °
вт
21 °
ср
22 °
чт
13 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук