12.7 C
София

Визията на Microsoft за бъдещето на работата е да се доверите на Редмънд за правилния AI

Коментар Ако бъдещето на работата е избор, а не „предопределена съдба“ – както се изразява Microsoft в скорошен доклад – би било хубаво да знаем защо Редмънд е толкова решен да набута своята версия на това бъдеще в гърлата ни.

Документът на Microsoft се нарича „Ново бъдеще на работата“ и се появи миналия месец с предложението, че не трябва да питаме как AI ще повлияе на работата, а как искаме да бъде. Докладът обаче изглежда по-скоро като опит да се продаде стойността на инвестицията на Microsoft от 13 милиарда долара в OpenAI, отколкото като действително обмисляне на това как AI ще промени работното място.

Да, документът признава, AI има проблеми. Въпреки че може да ускори част от работата (задачите за писане се твърди, че са с 37 процента по-бързи с технологията, например), може да направи друга работа по-малко точна. Изследванията, цитирани от доклада, установяват 19 процента намаление на точността от специалисти от Boston Consulting Group, които са използвали големи езикови модели – не е чудесно за една от най-големите консултантски фирми в света.

Както сме виждали твърденията на производителя на Windows и преди, проблем, създаден от Microsoft (или поне такъв, който е подкрепен чрез частично финансиране на възхода на OpenAI до господство) е представен като такъв, който само Редмънд може да реши.

По-дълбоко в доклада Microsoft рекламира своето решение на проблема с неточностите в LLM: Copilot. Готови, желаещи и способни , независимо дали го искате или не, да се впуснете и да спасите положението.

Подобно на други LLM, „потребителите също съобщават, че Copilot намалява необходимите усилия“, грее Microsoft, цитирайки едно от собствените си проучвания. Допълнителен бонус е предполагаемото превъзходство на Copilot, тъй като неговите „ефекти върху качеството са предимно неутрални“, твърди Microsoft. „Предимно неутрален“ не е точно възбуждащо одобрение, но все пак е аргумент, че Copilot ще реши вашите проблеми с ИИ.

„Проучване на корпоративни потребители с достъп до Copilot също показа значителни възприемани спестявания на време“, според Microsoft. Обърнете внимание на употребата на „възприемано“. Той добавя, че „68 процента от анкетираните са съгласни, че Copilot действително е подобрил качеството на тяхната работа.“

Но дали наистина?

Откакто Copilot Pro беше обявен по-рано този месец – премиум версия на OpenAI-захранвания LLM бот, който се интегрира с M365 продукти – продуктът генерира оплаквания , че не работи добре, че е надценен и е решение в търсене на проблем.

Microsoft се опита да прокара Copilot и като продукт за кодиране, твърдейки, че проучване на потребители на GitHub Copilot е открило подобрения в скоростта заедно с качествената констатация, че разработчиците „оценяват възможностите на помощта за програмиране на AI и я намират за положителен актив“.

Но други данни показват, че AI прави кода по-сложен. Както докладва нашият дъщерен сайт DevClass, кодери с изкуствен интелект като GitHub Copilot са склонни да предлагат нов код – но никога не препоръчват изтриване или актуализиране на съществуващи парчета. И кой не обича приложения, които стават все по-големи и по-сложни?

Докладът на Microsoft също цитира изследвания, които твърдят, че LLM предлагат най-голяма помощ на най-малко опитните работници. Само няколко страници по-късно обаче разкрива, че писането на подкани само с малки семантични разлики може да доведе до коренно различни резултати.

Дали най-малко опитните работници ще могат да създават подкани, които връщат точна информация, е сериозен въпрос. Но не се притеснявайте: „Copilot Lab е едно от усилията на Microsoft да помогне на хората да се научат как ефективно да взаимодействат с LLM… чрез предоставяне на колекция от предложени подкани“, предлага Редмънд.

Което по-скоро оставя потребителите да се надяват, че подканите, генерирани от базирания на ChatGPT Copilot, са достатъчно точни, за да дадат добри резултати, а не халюцинации – което едва ли е гарантирано .

Microsoft ще избере бъдещето вместо вас, благодаря

Докладът на Microsoft беше публикуван миналия месец, преди последното внедряване на Copilot в M365 и – най-важното – преди да стане втората компания в историята след Apple, достигнала оценка от 3 трилиона долара. В случай, че не сте обърнали внимание, покачването на пазарната капитализация на софтуерния титан се приписва на неотдавнашния му натиск за AI навсякъде.

Поглеждайки назад към доклада, има смисъл, че Microsoft настоява силно върху инвестициите си в AI. Тринадесет милиарда долара са много невъзвратими разходи. Това каза също така, че привлича сериозен регулаторен контрол, който може да промени перспективите.

Федералната търговска комисия на САЩ обяви миналата седмица, че разследва инвестицията на Microsoft в OpenAI заедно с други инвестиции в ИИ от големи технологични играчи. Европейската комисия и Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство също започнаха свои собствени разследвания за това дали връзката между Microsoft и Open AI може да доведе до антиконкурентна ситуация.

Microsoft? Антиконкурентно? Със сигурност не.

Гигантът на Windows завършва доклада си с предупреждението, че „бъдещето на работата е избор, а не предопределена съдба“ – и че трябва да мислим за потенциала на ИИ да оформи това бъдеще.

„Няколко големи актьори в AI заявиха как според тях трябва да изглежда бъдещето на работата“, разсъждава Microsoft в отговор на собствения си въпрос, след което посочва хартата на OpenAI и собствената си визия за Copilot като възможно бъдеще.

И все пак докладът не спира, за да си представи бъдещето на работата, след като злоупотреби използват AI, за да публикуват боклук , който замърсява резултатите от търсенето и корпусите на AI. Документът също не обмисля как организации като OpenAI , които събират данни от интернет, за да обучават своите модели без заплащане, могат да повлияят на творческите индустрии.

При отсъствието на такива съображения се очаква бъдещето на AI, управлявано от Microsoft, без да се мисли за неговото качество .

Така че, разбира се, можете да изберете собственото си бъдеще на работа. Ще бъде само при условията на Microsoft и OpenAI, ако имат какво да кажат по въпроса. И момче, правят ли. ®

Сподели

Времето днес

София
предимно ясно
12.7 ° C
13.5 °
11.7 °
89 %
1kmh
20 %
ср
23 °
чт
14 °
пт
12 °
сб
18 °
нд
19 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук