15.9 C
София

Главният изпълнителен директор на Cerebras упреква Nvidia, че „въоръжава“ Китай с графични процесори от най-висок клас

Главният изпълнителен директор наSC23 Cerebras Андрю Фелдман разкритикува Nvidia за усилията ѝ да танцува под ограниченията за износ на полупроводници в САЩ за Китай, наричайки поведението „неамериканско“ и оприличавайки титана на графичните процесори на търговец на оръжия с изкуствен интелект.

„Мисля, че Nvidia въоръжи Китай с една ръка“, каза той пред The Register. „Ако се замислите за китайските възможности за изкуствен интелект… Nvidia им предостави изключително много графични процесори Nvidia. Няма друг начин да се погледне на това. Това беше законно, но това не означава, че не носи морална отговорност“.

Подобно на Nvidia, Cerebras разработва процесори за ускоряване на приложения за машинно обучение и други интензивни натоварвания; основната претенция на стартъпа за слава са нестандартните му чипове с размер на чиния за вечеря.

Коментарите на Фелдман дойдоха в отговор на въпроси относно американското регулиране на износа на изкуствен интелект за региони, които будят безпокойство, а именно Китай. През октомври администрацията на Байдън въведе по-строги ограничения за производителността на ускорителите на изкуствен интелект, продавани в Близкия изток.

Това беше законно, но това не означава, че не носи морална отговорност

Тези правила на практика отрязаха Пекин от повечето проектирани в САЩ графични процесори и ускорители от висок клас, използвани в приложенията за ИИ и високопроизводителни изчисления. В отговор на ограниченията Nvidia ще пусне нов кръг от чипове за Китай, които ще бъдат изчистени точно под ограниченията за скорост на силиция, определени от Министерството на търговията на САЩ.

От това, което можем да кажем, тези чипове – H20, H20 и L2 – са просто по-бавни версии на пълномаслените си братя и сестри, тъй като площта на матрицата остава една и съща при всички тях. Това е логично, тъй като площта на матрицата, освен производителността, е фактор при определянето на това за кои устройства се прилагат правилата. Можете да намерите разбивка на правилата тук.

Усилията за регулиране на продажбите на американска инфраструктура за изкуствен интелект в Китай предизвикват безпокойство у производители на чипове като Nvidia, които издадоха няколко документа за SEC, предупреждаващи инвеститорите за потенциалните последици от правилата.

Фелдман, чийто бизнес в Силициевата долина тази година получи договор за 900 млн. долара за изграждане на девет суперкомпютъра с изкуствен интелект, базирани на чипа WSE-2 за Обединените арабски емирства G42, има различна гледна точка за търговските ограничения.

„Мисля, че политиките, които видяхте, политиките, които те изложиха както в президентския указ, така и в решенията на Министерството на търговията, са това, което ми се струва много разумна логика“, твърди той.

„Това е голяма, мощна нова технология и ние не сме сигурни точно къде отива тя. Смятаме, че би било разумно да има някои насоки и някои контролни механизми. Смятаме, че е разумно нашият враг да не получава най-добрата ни технология в началото на играта. [За мен всичко това е разумно и аз го подкрепям.“

И да, това е същата G42, ръководена от главния изпълнителен директор Пенг Сяо, който преди това е оглавявал подразделение на DarkMatter, емиратската организация за киберсигурност, която попадна под обстрел заради наемането на бивши кибершпиони на американското правителство за извършване на хакерска дейност под наем. Съобщава се също, че G42 е имала тесни връзки с приложение за гласови и видеоразговори, за което се твърди, че е било инструмент за масов шпионаж за Обединените арабски емирства. Но, разбира се, морални отговорности.

Cerebras взе ранно решение да не прави бизнес в Китай, въпреки че все още е обект на ограничения за износ – като например тези, които регулират доставките на хардуер за изкуствен интелект за Близкия изток. За нас изглежда, че Cerebras не е впечатлена от отговора на Nvidia ограниченията за износ.

„Всички ние получихме писмо, в което се казва, че ще ни е необходим лиценз за доставка до определени държави в Близкия изток“, казва Фелдман. „Това също не ми се струва неразумно, стига да можем да получим лицензи в разумен срок.“

Когато става въпрос за регулиране, Фелдман смята, че американските чип-хауси трябва да следват духа на правилата и буквата на закона, а не да търсят начини да заобикалят дребния шрифт. По отношение на продажбите в Близкия изток той заяви, че подкрепя идеята да се гарантира, че ограниченото оборудване не се доставя на едно място, за да изчезне и да се появи там, където не му е мястото. Поради това той не очаква контролът върху износа да окаже някакво влияние върху способността на силиконовия производител да работи с G42 занапред.

Те стигнаха точно до ръба на насоката

„Ние вярваме много в това, че САЩ правят бизнес със своите съюзници и когато Министерството на търговията или президентът определят правило, трябва да се спазва духът, а не само буквата“, каза той. „Когато някой каже, че това е национална политика и ето някои правила, а вие се доближавате на сантиметър от тях и се опитвате да заобиколите намерението с вратичка, вие изглеждате неамерикански.“

„Правителството каза, че не искаме да доставяте в Китай, ето някои насоки, а те стигнаха до ръба на насоката“, оплака се Фелдман от Nvidia.

Разбира се, Nvidia не е единственият гигант в областта на процесорите, който е намалил своите чипове, за да спази ограниченията за износ на САЩ. По-рано тази година Intel разкри подобрена версия на своите ускорители Habana Gaudi за продажба на китайския пазар. Изглежда обаче, че последният кръг от търговски ограничения ще попречи на продажбата на тези чипове в Китай занапред. AMD също така сигнализира, че е готова да премине през обръчите на Чичо Сам, за да продължи да продава чипове в Китай, въпреки че не е ясно дали и кога ще продължи с тези планове.

Nvidia отказа да коментира за този материал. ®

Сподели

Времето днес

София
умерен дъжд
15.9 ° C
16.8 °
14.8 °
92 %
2.6kmh
75 %
пн
21 °
вт
22 °
ср
23 °
чт
17 °
пт
19 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук