Нови възможности за разработчиците, вграден изкуствен интелект Einstein Copilot и многофакторни анализи в новата версия 2024.2 на BI софтуера Tableau

Share

Най-новата версия на платформата за бизнес анализи (BI – Business Intelligence) Tableau вече е достъпна на пазара. Версия 2024.2 на софтуерното решение за визуализация и анализ на данните включва новия AI асистент Einstein Copilot за Tableau, който улеснява работата и повишава продуктивността на бизнес потребителите; новите функционалности Multi-Fact Relationships и Viz Extensions, както и редица подобрения, насочени към ИТ специалисти и разработчици.

Изкуствен интелект, интегриран директно в анализите

Einstein Copilot за Tableau разширява значително възможностите на софтуера и улеснява откриването на нови трендове, както и изследването на данните. „Това е голяма промяна в системите за бизнес анализи, от която могат да се възползват както начинаещи потребители на този тип софтуер, така и опитни професионалисти. За всеки един от тях, добавянето на мощни AI функционалности разширява възможностите за бизнес анализи осезаемо“ – споделя Даниела Димова, маркетинг мениджър на българската софтуерна компания Тим ВИЖЪН България, която е дългогодишен партньор на Tableau в страната ни.

Потребителите могат да се възползват от функциите на Einstein Copilot на всички етапи от работата си с данни. При подготовката на информацията за анализ, AI асистентът позволява просто да опишат дадено изчисление в диалогов прозорец. Системата ще интерпретира описанието и ще върне подходящо изчисление, което може да бъде приложено към данните, позволявайки добавянето на мощни полета за изчисления при това – без необходимост да се разбират обектите, полетата и функциите в дълбочина. По този начин Einstein Copilot за Tableau опростява работата, позволявайки както на технически грамотните, така и на незапознатите с технологиите потребители да създават лесно изчисления, използвайки естествен език.

В добавка вграденият изкуствен интелект улеснява създаване на изчерпателни описания за различни източници на данни, работни книги и таблици. Бутонът „Чернова за мен“ приканва Einstein Copilot да генерира работно описание на източниците на данни и информацията в тях, което в последствие може да бъде прегледано и модифицирано при необходимост. Генерираните от AI описания не само пестят време, а и предоставят последователен и информативен начин за предаване на целта и съдържанието на различните масиви от данни.

Multi-Fact Relationships

Това е нова функция, която позволява лесно да се извършва многофакторен анализ с помощта на обширни модели на данни. Анализаторите могат да обединят разнородни набори от данни и да ги свържат с общи таблици, които имат споделени измерения, като география и време, получавайки по този начин възможността да провеждат многофакторен анализ. Tableau насочва и улеснява този процес чрез информационни подсказки и съвети за това как да се използва основният модел на данните.

Viz Extensions

Новост в Tableau 2024.2 е и Viz Extensions – обширна библиотека с графики и визуални модели, с помощта на която се създават нови възможности за творческо визуално представяне на данните. Новата функционалност позволява на разработчиците да създават и свои собствени Viz разширения, съобразно специфични практики и нужди на тяхната компания и данните, с които работят.

Подобрения, насочени към ИТ специалистите и разработчиците

В допълнение към представените функционалности, новата версия на Tableau носи и редица подобрения, насочени към ИТ специалистите и разработчици, които улесняват внедряването на Tableau за нуждите на различни потребители в компанията.

Подобни статии

Не пропускайте