13.2 C
София

Химик с изкуствен интелект създава катализатори за производство на кислород с помощта на марсиански метеорити

Учени от Китай твърдят, че са използвали изкуствен интелект и физическа роботика, за да помогнат за осигуряването на кислород от вода и космически скали на марсианската повърхност.

Проектът, базиран в Китайския университет за наука и технологии в Хефей, е част от по-широкообхватни усилия за намиране на ресурсите, необходими за човешкото обитаване на Червената планета, като се пренасят възможно най-малко ресурси от Земята.

Д-р Джун Дзян, ръководител на изследването, предполага, че химикалите, открити в метеоритите на марсианската повърхност, могат да се използват като катализатори за извличане на кислород, необходим за човешкото дишане.

Изследването, публикувано тази седмица в Nature Synthesis, дава основание да се смята, че един от методите за производство на кислород е подходящ за бъдещи човешки мисии на Марс.

Изследването подчертава значението на изкуствения интелект при намирането и усъвършенстването на подходящите катализатори сред проби от пет различни категории метеорити, получени както от самия Марс, така и от проби, открити на Земята, за които се знае, че имат паралели на Марс.

„Целият процес, включващ предварителна обработка на марсианската руда, синтез на катализатори, характеризиране, тестване и, най-важното, търсене на оптималната формула на катализатора, се извършва без човешка намеса“, се обяснява в статията.

Итеративният процес, както при химичното моделиране, така и при физичните процеси, би могъл да отнеме 2000 години, ако се извършваше от хора, твърдят авторите.

„Разработихме роботизирана система с изкуствен интелект, която има химически мозък“, казва Дзян пред уебсайта на Nature. „Смятаме, че нашата машина може да използва съединенията в марсианските руди без човешко ръководство“.

Въпреки че не е в изобилие в течна форма на Марс, на Червената планета е открита замръзнала вода точно под повърхността в полярните райони, а в някои райони сезонно тече солена вода.

В статията Дзян и екипът предполагат, че техният „робот-химик с изкуствен интелект“ може да доведе до автоматизирано производство на катализатори с помощта на марсиански метеорити, осигурявайки на бъдещите изследователи на Марс метод за производство на кислород на повърхността на планетата.

Съществува обаче конкуренция за производството на кислород на място на Марс. По-рано тази година Майкъл Хехт от обсерваторията „Хейстак“ на Масачузетския технологичен институт ръководи изследване, наречено „Експеримент за използване на ресурсите на Марс за кислород на място“ (MOXIE), на борда на марсохода на НАСА „Персевърънс“. То успешно демонстрира производството на кислород от марсианския въздух, който в по-голямата си част е въглероден диоксид. Но ако искаме да поддържаме живота на нещо друго, освен на малък бозайник, ще трябва да го увеличим значително.

Друго скорошно изследване включва фотоелектрохимично устройство, което използва полупроводникови материали за преобразуване на слънчевата енергия директно в химическа енергия за производство на водород и кислород от вода, без да е необходимо междинно производство на електроенергия, според проучване за жизнеспособност, ръководено от изследователката Катарина Бринкерт, доцент по катализ в Университета в Уоруик и публикувано през юни. ®

Сподели

Времето днес

София
облачно
13.2 ° C
13.9 °
12.8 °
92 %
2.1kmh
100 %
пн
20 °
вт
21 °
ср
23 °
чт
15 °
пт
20 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук