дом блог

Платформата Tableau е включена в квадранта на лидерите на Gartner

0

Компанията за пазарни анализи Gartner постави платформата Tableau сред лидерите в тазгодишното издание на “Магическия квадрант за аналитични и Business Intelligence платформи“. В него попадат технологични решения, които са лесни за усвояване и използване, богати на функционалности и добре съобразени с нуждите на потребителите. Лидерите се отличават с атрактивни ценови модели, висока добавена стойност както за професионалистите в анализите, така и за бизнес потребителите, скалируемост и ясно начертана визия за развитие.

„Признанието за Tableau се дължи на факта, че през последните 12 години тази BI платформа неизменно е водеща сред решенията за анализ и визуализация на данни“ – посочва Даниела Димова, маркетинг мениджър на българската софтуерна компания Тим ВИЖЪН България, която има дългогодишен опит във внедряването на ERP, CRM и BI системи у нас – „Като лидер, Tableau притежава всички тези характеристики. Платформата следва своята мисия да осигури на всеки потребител възможност да види, разбере и изгради своята работа и решения на базата на данните. А внедрената в нея технология vizQL превръща данните в интерактивни графики, отчети и визуализации с минимални усилия.“

Gartner класира представените на пазара аналитични решения и BI платформи по признаци като качеството и жизнеспособността на предлаганите софтуерни решения, пазарна и ценова стратегия; добавена стойност и цялостна удовлетвореност от работата с аналитичните системи, демонстрирано разбиране на пазара и нуждите на потребителите; иновативност и други.

Tableau се откроява като една от най-иновативните BI платформи в света, добавяйки постоянно нови продукти и функционалности към своето портфолио. Включването на AI възможности като Tableau Pulse прави системата по-лесна и интуитивна за използване дори от неспециалисти. Вграденият изкуствен интелект помага най-вече на бизнес потребителите да движат ежедневната си работа, разчитайки на данните, представени по лесен за разбиране и анализ начин. Друга насока в развитието на Tableau са вградените (embedded) анализи, които могат да се използват в различни системи, клиентски портали и приложения. В добавка системата има и възможност за автоматично генериране на код за улесняване вграждането и взаимодействието с визуализации, отчети и работни табла.

Най-новото облачно решение Tableau+ включва ключови AI функционалности, като Einstein Copilot for Tableau, които улесняват ефективността на работа и продуктивността на бизнес потребителите. Добавени са и административни функционалности за по-лесното управление на големи и сложни внедрявания и е улеснено свързването към данни от собствени, публични и частни облачни среди. Поръчването и поддържката без нужда от множество договори и ценови модели също е по-лесна, както и достъпът до множество допълнителни ресурси и експертни консултации.

Малките семейни, творчески и занаятчийски компании могат да финансират внедряването на Tableau с европейски средства в рамките на процедура BG16RFPR001-1.004 „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите”, кандидатстването по която продължава до 16 септември.

Следващият център за данни може да се намира в средата на нищото

0

Характеристика Порт Хедлънд е град с население от едва 16 000 души в горещо и прашно кътче на северозападна Австралия, на 1600 километра по шосе от най-близкия голям град. Поради това той е на пръв поглед странно място за център за данни, управляван от австралийския оператор NEXTDC. И все пак такива места са все по-търсени, благодарение на близостта си до енергийни източници – като се има предвид огромният апетит за изчислителен капацитет за обучение на модели на изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг разви идеята за отдалечени центрове за данни, защото смята, че именно там може да се извърши тежката работа за изкуствения интелект при ниски разходи за енергия и въздействие върху околната среда.

Както той обясни по време на изложението Computex през юни, светът разполага с достатъчно енергия, за да управлява инфраструктурата, която изгражда моделите на изкуствения интелект – тя просто не е налична в гъсто населените райони.

Ето защо той предложи изграждането на центрове за данни там, където хората са малко, но енергията е в изобилие.

Идеята на Хуанг не е съвсем нова. В началото на хипермащабната ера компании като Meta и Google откриха долината на река Колумбия в северозападната част на Тихия океан в САЩ – място, където водноелектрическите централи не се използват пълноценно, тъй като алуминиевите заводи, за които са построени, спират работа. В допълнение към евтината енергия от тези водноелектрически централи, регионът предлага и прохладен климат и завидна свързаност. Той бързо се превръща в известна провинция за центрове за данни.

Помага и фактът, че северозападната част на Тихия океан не е далеч от населени места, тъй като това означава, че латентността няма да е висока за потребителите на западното крайбрежие на САЩ – дом на много потребители на услуги, които се изпълняват в центровете за данни в региона.

Въпреки че латентността е от значение за някои потребители в Порт Хедлънд – центърът за данни е изграден до голяма степен, за да обслужва местната минна индустрия – обучението на модели на изкуствен интелект не е натоварване, чувствително към латентността. От друга страна, инференцирането – пускането на моделите на ИИ в действие – се нуждае от ниска латентност, тъй като потребителите искат чатботовете и системите за преобразуване на текст в изображения да работят бързо.

Ед Андерсън, изтъкнат вицепрезидент-анализатор в Gartner, заяви пред The Register: „От архитектурна гледна точка изводът е по-добре да бъде разположен в точката на потребление. И ако имаме нужда от големи изчислителни ферми, нека ги разположим заедно с енергийните източници“.

Което обяснява защо един център за данни в далечния Порт Хедланд може да бъде жизнеспособен – или за да обслужва местни клиенти, или за да се възползва от енергийни активи, които не са налични по-близо до градовете.

Това обяснява и политиката на Китай за „източни данни и западни компютри“. Това са усилия за преместване на пет милиона шкафа с оборудване в западната част на страната, където земята и възобновяемата енергия – голяма част от която е от водноелектрически централи – са в изобилие, като центровете за данни в гъсто населената източна част на страната се оставят да съхраняват данни и да изпълняват по-малко енергоемки натоварвания.

Планът на Китай е насочен към проблем, за който говори енергийният консултант Матю Уорън, който заяви пред The Register, че захранването на центровете за данни със слънчева енергия не е осъществимо.

Като начало, слънцето не грее през нощта, а центровете за данни трябва да работят 24 часа в денонощието. Уорън отбеляза, че макар да е възможно да се изградят слънчеви паркове с достатъчен размер, за да захранват център за данни през деня и да генерират достатъчно енергия, която да се съхранява на място, за да работи през нощта, облачните дни все още представляват проблем. Разширяването на други енергийни източници до отдалечен център за данни не е жизнеспособно, тъй като изграждането на изключително дълги кабели е скъпо, а загубите при пренос означават, че количеството енергия намалява на големи разстояния.

Хидроенергията е възможна алтернатива, но Уорън отбелязва: „Всеки, който иска да осигури базов товар с нулеви емисии, вече е поставил съоръжението си до водноелектрическа централа.“

Операторите, които могат да намерят енергиен ресурс на добра цена в отдалечените райони, поне ще открият, че отдалечените операции не са прекалено болезнени.

Андерсън от Gartner посочи, че Microsoft е управлявала подводен център за данни без инциденти.

„Центровете за данни изискват много ресурси за изграждане, но не изискват много ресурси за експлоатация“, обясни той.

Но на отдалечени места тези ресурси за изграждане могат да бъдат по-трудни за осигуряване.

Бен Кроу, асоцииран директор за колокация и облак в компанията за проектиране и изграждане на центрове за данни Vertiv, заяви пред The Register, че работата на фирмата му по центъра за данни в Порт Хедлънд е подчертала малобройността на работната ръка в отдалечените места.

„Получихме достъп до подходящите таланти“, спомня си той, но когато метеорологичните условия забавиха работата, беше трудно да върнем квалифицираните хора на обекта – защото те бяха заети с други задачи. Така закъсненията могат да се увеличат. Но той също така отбеляза, че веригите за доставки не са основен проблем: отдалечените оператори знаят, че не могат да очакват доставка на хардуер в един и същи ден, и планират съответно.

Времето също създава предизвикателства при проектирането на центрове за данни. Порт Хедлънд е податлив на тропически бури, а климатът е горещ и влажен. Кроу казва, че поради това охладителните системи често са изработени по поръчка на такива места и изискват допълнителни тестове. Познания като ръководството за експлоатация на центрове за данни в тропически условия, създадено от правителството на Сингапур, могат да помогнат, но нуждата на операторите на центрове за данни от изключителна надеждност означава, че готовите комплекти и подходи рядко са достатъчни.

Отдалечените центрове за данни, посветени само на обучението на ИИ, също са икономически предизвикателство.

Дейвид Хърст, изпълнителен директор на групата на австралийския оператор на центрове за данни Macquarie Technology Group, заяви пред The Register, че неговата компания и нейните колеги обикновено търсят различни наематели, за да балансират рисковете си.

За разлика от тях един център за данни за обучение по изкуствен интелект може да има само един наемател за няколко месеца или за по-дълъг период от време. Колеги от бранша на Хърст са му казали, че някои клиенти са готови да се ангажират с пет- или десетгодишни договори за наем на отдалечени центрове за данни, предназначени за обучение, като в този момент цифрите се натрупват. Но той не е сигурен дали днешните оператори на центрове за данни са съгласни с рисковете и оперативните изисквания на отдалечен център.

Това може да обясни защо се появяват специализирани оператори на центрове за данни с изкуствен интелект като CyrusOne. Разбира се, този клас оператори на центрове за данни осигуряват и изчислителна инфраструктура – обикновено много хиляди графични процесори, което увеличава капиталовите им разходи. Операторите на конвенционални центрове за данни почти винаги изискват от наемателите да донесат собствения си комплект.

Андерсън от Gartner подчертава друг риск, който създават отдалечените центрове за данни: те могат да се окажат в юрисдикции, които не обръщат внимание на проблемите на околната среда.

Софтуерният дилър на автомобили CDK Global твърди, че е платил 25 млн. долара откуп след кибератака

0

Съобщава се, че CDK Global е платила откуп от 25 милиона долара в биткойни, след като сървърите ѝ са били изключени от осакатяващ ransomware.

Миналата седмица CDK възстанови услугите на автомобилни дилъри в САЩ след двуседмично прекъсване, причинено от „киберинцидент“, който много приличаше на заразяване с рансъмуер. Прекъсването на работата на софтуерната платформа на CDK доведе до хаос в до 15 000 автокъщи, включително веригите Asbury, AutoNation, Group 1, Lithia и Sonic, като в някои щати спря извършването на продажби и подаването на заявления за регистрация.

CDK все още не е разкрила как точно е успяла да възстанови дейността си онлайн, но CNN цитира източници, които твърдят, че софтуерната фирма е трябвало да плати откуп от 25 млн. долара на операторите на рансъмуера.

Междувременно фирмата за криптографска криминалистика TRM Labs твърди, че е забелязала транзакцията от 387 биткойна, която е отишла в сметка, за която се твърди, че е контролирана от престъпници, които разгръщат откупващия софтуер, известен като BlackSuit същата група, която удари Octapharma Plasma през април. Твърди се, че биткойните не са дошли директно от CDK, а от фирма, специализирана в обработката на искания за откуп в киберпространството.

Всъщност откупът е бил платен само два дни след атаката, както ни беше казано. Това предполага, че CDK може би е платила, както се твърди, веднага, за да убеди изнудвачите да не изнасят откраднатите по време на заразяването данни и просто да се оттеглят, а впоследствие възстановяването и възстановяването на услугата е отнело няколко дни. Възможно е CDK да е била в състояние да възстанови услугата от резервни копия и/или да се е нуждаела от информация за компютрите, криптирани от рансъмуера, което е увеличило времето за възстановяване. Все още има много неизвестни.

Като цяло е добра идея да изтриете или замените компрометираните машини, дори ако сте платили откуп за декриптиране и предотвратяване на изтичането на всички ексфилтрирани данни, което обикновено ще забави повторното стартиране на операциите.

В днешно време повечето жертви на рансъмуер не плащат на нападателите си, като през четвъртото тримесечие на миналата година само 29% от тях са платили откуп. Злосторниците, които са разбили CDK, са се справили сравнително добре, печелейки повече от организацията, която е изнудила Change Healthcare за 22 млн. долара.

Все пак 25 млн. долара очевидно са нищо в сравнение с щетите, нанесени на цялата индустрия от този инцидент. Anderson Economic Group твърди, че общите финансови щети за дилърите през първите две седмици от спирането на работата са малко над 600 млн. долара, или 24 пъти повече от откупа. И това може би е подценяване на последиците, тъй като тази цифра не включва трудно измерими фактори като разходи за репутацията, разгневени клиенти и правни последици от подобно прекъсване.

Освен това цялата ситуация все още може да не е разрешена, както се посочва в заявление 8-K, подадено от Sonic Automotive до американския финансов надзор – SEC. „Други засегнати системи, включително CRM и някои функции на DMS, остават офлайн, тъй като компанията продължава да проучва и тества тези системи“, заяви дилърската мрежа.

„Освен това някои приложения на трети страни, които обикновено са достъпни чрез засегнатите системи, също остават офлайн. Времето за възстановяване на пълния достъп до всички засегнати системи остава неясно.“

Досега CDK е отказала коментар. ®

Белият дом е призован да провери дали Microsoft не предоставя изкуствен интелект на Китай чрез сделката G42

0

Двама председатели на комисии в Камарата на представителите изпратиха публично писмо до Белия дом с искане да се разгледа сделката между G42 и Microsoft за научноизследователска и развойна дейност в областта на изкуствения интелект.

Автор на писмото [PDF] до съветника по националната сигурност Джейк Съливан са представителите на Конгреса Майкъл Маккол (R-TX) и Джон Муленар (R-MI), съответно председатели на Комисията по външни работи на Камарата на представителите и на Комисията по стратегическо съперничество с Китайската комунистическа партия (ККП).

Двамата републиканци предупреждават, че сделката с Майкрософт повишава риска напредналите американски технологии за изкуствен интелект да стигнат до Китай чрез G42.

„Тази сделка може да бъде една от най-значимите инвестиции на американска технологична фирма в Близкия изток от десетилетия насам“, се казва в писмото. „Ако тази сделка продължи, трябва да сме наясно с рисковете.“

Майкрософт е заплаха за националната сигурност, казва бившият директор по киберполитиката на Белия дом

През април Microsoft обяви, че ще влее 1,5 млрд. долара в базираната в Обединените арабски емирства G42. Двамата представители на Камарата посочват, че президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е посетил Пекин, за да задълбочи връзките на страната си с Близкото кралство, по-специално във връзка с изкуствения интелект.

Преди по-малко от година G42 също се оказа под микроскоп заради връзките си с Китай, след като стана ясно, че американското разузнаване се опасява, че Китай и G42 са твърде приятелски настроени. Представителите на Камарата на представителите, които проверяват ККП, също са хвърлили око на G42, като през януари написаха писмо до министъра на търговията на САЩ Джина Реймондо, в което изразиха загриженост относно операцията в Близкия изток.

Дори министърът на изкуствения интелект на ОАЕ призна, че опасенията за това, че Китай ще се сдобие с американски технологии, не са пресилени, като нарече тези притеснения „валидни за всяка страна, която има противници“.

Както G42, така и Microsoft са предприели стъпки, за да убедят американските власти, че всичко е наред с партньорството им в областта на машинното обучение, а G42 твърди, че е прекъснала връзките си с Китай. Президентът на Microsoft Брад Смит заяви, че G42 няма да получи неограничен достъп до технологиите за изкуствен интелект, като каза, че процесорите и инструментите за персонализиране на моделите, които ще се използват от лабораторията в ОАЕ, ще се намират в“трезор в трезора“.

Тези мерки не убедиха Маккол и явно той продължава да не е убеден, че рискът е приемливо нисък. Въпреки това нито той, нито Моленаар изрично искат от администрацията на Байдън да развали сделката. Вместо това в писмото се иска разследване на „предпазните мерки, които ще бъдат въведени за защита на стоките и технологиите с произход от САЩ, както и на други области, които продължават да предизвикват безпокойство по отношение на националната сигурност“.

Google: Продължаваме да работим, за да се противопоставим на „антиконкурентната“ политика на Microsoft за облачните услуги

0

Google твърди, че поверителното споразумение на Microsoft с група европейски доставчици на облачни услуги е просто използване на финансовата мощ на компанията, за да изчезнат оплакванията от разходите за лицензиране на софтуер.

Вчера търговската група CISPE (Cloud Infrastructure Service Providers of Europe), в която членуват 27 компании, се съгласи да премахне предишна официална жалба до Европейската комисия, подадена през ноември 2022 г.

Broken cloud

Ранните констатации на CMA в Обединеното кралство показват, че Microsoft ограничава избора на облачни услуги

В рамките на направените отстъпки Microsoft се съгласи да плати неуточнена финансова сума на CISPE, да пусне версия на Azure Stack за европейските хостинг оператори, която включва функции, които съществуващите клиенти на Azure Stack HCI получават директно от Microsoft, и да създаде механизъм за наблюдение на ситуацията.

Въпреки това Google не е убедена, че това ще промени много нещата. „Наръчникът на Microsoft за изплащане на оплаквания, вместо да се занимава със същността им, вреди на бизнеса и не бива да заблуждава никого“, каза Амит Завери, генерален директор, вицепрезидент и ръководител на платформата за Google Cloud.

„Много регулаторни органи започнаха разследвания на лицензионните практики на Microsoft и ние се надяваме, че ще има нови средства за защита на пазара на облачни услуги от антиконкурентното поведение на Microsoft“, добави той.

Google е предоставила информация за това и други поведения на Microsoft, за които твърди, че нарушават правилата, на ЕС, на британския орган за конкуренция и пазари и на Федералната търговска комисия.

Със сигурност е вярно, че на хиперскалаторите се пада огромното мнозинство от продажбите на публични облаци на клиенти, а сделката с CISPE – макар и несъмнено важна за членовете на CISPE и техните клиенти – няма да има далечни последици за клиентите на biz.

„Проучваме възможностите си, за да продължим да се борим срещу антиконкурентното лицензиране на Microsoft, за да насърчим избора, иновациите и растежа на цифровата икономика в Европа“, заяви Завери.

AWS, която също е силно изразена по отношение на политиките на Microsoft по отношение на облачните услуги и софтуера, също така не беше впечатлена от споразумението на Microsoft. Вчера говорител на компанията ни каза:

„Въпреки че отрича лицензионните си практики да вредят на клиентите и конкуренцията, сега Microsoft прави ограничени отстъпки за някои членове на CISPE, които показват, че няма технически пречки, които да й пречат да прави това, което е правилно за всеки клиент на облачни услуги.

„За съжаление, това споразумение не прави нищо за огромното мнозинство клиенти на Microsoft, които все още не могат да използват облака по свой избор в Европа и по света. Продължаваме да подкрепяме нарастващия брой клиенти, доставчици и регулаторни органи в световен мащаб, които призовават Microsoft да прекрати дискриминационните си практики за всички клиенти.“

AWS е поддръжник на CISPE, но не е включена в споразумението с Microsoft.

Преди това през март миналата година Microsoft уреди жалба относно търговското си поведение с OVH Cloud, Aruba S.p.a и DCC. Съдържанието на това споразумение беше запазено в тайна, което според CISPE е „разочароващо на много нива“.

Коалицията за справедливо лицензиране на софтуер – подкрепена от Google – заяви, че споразумението на Microsoft е „последният опит да се избегне регулаторният контрол, без да се обърне внимание на основните неконкурентни практики, които засягат милиони клиенти на облачни услуги по света.

„Дори и след влизането в сила на това споразумение Microsoft ще продължи да използва своите нелоялни практики за лицензиране на софтуер, за да ограничи избора, да увеличи разходите и да блокира клиентите. Споразумение с някои по-малки европейски доставчици, което изключва огромното мнозинство от клиенти и доставчици на облачни услуги, с нищо не решава проблема с глобалното антиконкурентно поведение на Microsoft.“

Майкрософт отказва коментар. ®

Дъщерното рекламно дружество на Microsoft Xandr е обвинено в нарушаване на GDPR

0

Актуализирано Дъщерното дружество на Microsoft за реклама е обект на жалба от защитници на неприкосновеността на личния живот в ЕС, които го обвиняват в „изключително натрапчива обработка на данни“ и в нарушаване на няколко правила на Общия регламент за защита на данните (ОРЗД).

В жалбата [PDF], подадена днес в Италия от вечните защитници на неприкосновеността на личния живот от noyb (none of your business), се твърди, че Xandr, в ролята си на платформа на Microsoft за търсене, използвана от рекламодателите за наддаване за зрителски погледи, е нарушила GDPR по два начина. Първо, noyb твърди, че не е успяла да сведе до минимум събирането на данни или да осигури точността, необходима за целевата реклама. Второ, тя не е изпълнила нито едно искане на потребителите за достъп до данни или за изтриване на данни.

Според жалбата Xandr, която Microsoft придоби от AT&T през 2022 г., за да служи като собствена платформа за таргетирана реклама, базирана на облак, предполагаемо събира множество данни от обществеността – голяма част от които са ненужни за сервиране на реклами и значителна част от които noyb противоречат на самата нея.

„ОРЗД изисква данните за физическите лица да бъдат „точни“. Наличната информация обаче сочи, че системата на Xandr използва тонове невярна информация за потребителите“, казва noyb. Твърди, че установяването на това изисква малко ровене, защото Xandr уж не иска да предостави нищо от нея.

Псевдонимни данни

Основният жалбоподател на noyb е италиански гражданин, който се е обърнал към партньор на Xandr за посредничество при обработката на данни с искане за достъп до данни за рекламните сегменти, с които са свързани, и информация за това кой купува техните данни. Искания за достъп и изтриване са били отправени и към Xandr, който според жалбата е отказал да сподели данните му или да изтрие част от тях с мотива, че съхраняваните от него данни са псевдонимизирани и не може да се потвърди, че са негови.

Noyb твърди, че твърдението на Xandr е невярно, тъй като италианският гражданин е предоставил на дъщерното дружество на Microsoft бисквитка uuid2 и съответните данни, които според noyb са повече от достатъчни, за да може „Xandr да открои конкретен потребител и да се увери, че последният не се представя за някой друг“.

„Приписването на профили и друга информация на един потребител чрез неговия uuid2 е в основата на бизнес модела на Xandr“, твърди noyb в жалбата. „Поради това е абсурдно ответникът да твърди, че обработва псевдонимни данни.“

Изглежда, че това не е уникален случай в историята на Xandr. Компанията дори предоставя свои собствени данни (към декември 2022 г.), според които от близо 2000 искания за достъп и изтриване, които е получила през цялата 2022 г., нито едно не е било изпълнено – дори частично. Xandr обосновава общия си отказ, като използва същото псевдонимно обяснение, което е дала на италианския субект на жалбата на noyb.

Придобиването на Xandr от Microsoft е приключило през юни 2022 г., а центърът за поверителност на Xandr, където могат да се намерят тези номера за съответствие, не е актуализиран от края на същата година. Noyb ни каза, че не е успяла да намери по-нови данни за спазването на GDPR в Xandr или в рекламното подразделение на Microsoft. От Microsoft също не са отговорили на въпросите ни за тази история.

„Като се има предвид, че Xandr е разгледала искането за достъп на субекта на данни, малко вероятно е процедурата да се е променила“, заяви говорител на noyb пред The Register. „Дори сме опитвали тази процедура с няколко субекта на данни и резултатът винаги е бил един и същ.“

Това противоречи на членове 15 и 17 от ОРЗД, твърди noyb.

В жалбата noyb посочва, че Emetriq, партньорът на брокера на данни, с когото се е свързал италианският субект на жалбата, е изпълнил искането му за достъп до данни и е изпратил списък с повече от 200 пазарни сегмента, свързани с лицето. Именно тук се появява другата половина на документа, която включва твърдения, че събраните данни са неточни.

Според данните, споделени от Emetriq, „жалбоподателят е както мъж, така и жена“ и „има приблизителна възраст между [16 и 60 години]“.

„Жалбоподателят също така има доход между 500 и 1500 евро, 1500 – 2500 евро и 2500 – 4000 евро“, продължава noyb. „Освен това същото лице търси работа, заето е, студент е, ученик е и работи във фирма. В това предприятие, от своя страна, работят едновременно 1-10, 1 000+ и 1 100-5 000 души.“

Noyb иска от италианските органи за защита на данните да разследват Xandr за нарушения на GDPR, да изискат от него да изпълни бъдещи искания за достъп и изтриване, да ограничи бъдещото събиране на данни и да изтрие всички неточни профили и пазарни сегменти. Noyb иска също така да бъде наложена глоба на Xandr, която съгласно GDPR може да се равнява на 20 млн. евро (21,6 млн. долара) или 4 % от глобалния оборот на компанията, в зависимост от това коя от двете суми е по-голяма.

Италианските служители по защита на данните разполагат с девет месеца от подаването на жалбата, за да се произнесат. ®

Актуализирано, за да се добави

Майкрософт заяви, че е готов и очаква да предприеме действия.

„Готови сме да отговорим на всички въпроси на регулаторния орган“, заяви говорител пред The Register.

Microsoft избягва официална антитръстова проверка на ЕК заради твърдения за злоупотреба с лицензи чрез уреждане на случая с CISPE

0

Група от 27 доставчици на облачни услуги се съгласиха да уредят жалбата, която подадоха до Европейската комисия, във връзка с предполагаемо антиконкурентно поведение, свързано с цената, която плащат, за да използват софтуера на Microsoft в своите центрове за данни.

Споразумението, което ще остане поверително, беше гласувано този следобед от членовете на търговската група Cloud Infrastructure Service Provider of Europe (CISPE), съставена от 26 фирми в Европа и Amazon Web Services (AWS). Това означава, че Microsoft е успяла да избегне по-голям контрол и потенциална среща с регулаторните органи.

Официалната жалба в областта на конкуренцията беше подадена през ноември 2022 г. в ЕК и се отнасяше до по-високите разходи за придобиване и използване на софтуера на Microsoft в облаци, различни от Azure, заедно с техническите корекции, необходими за стартирането на някои програми в конкурентните облачни услуги.

Microsoft вече се е опитала да разреши жалбата през май миналата година, но CISPE ни каза, че е отхвърлила офертата, тъй като тя е била „доста мизерна и много далеч от всичко, което сме съгласни да приемем… имаме минимални изисквания“.

Тези минимални изисквания изглежда вече са изпълнени. Според CISPE двете страни са подписали Меморандум за разбирателство, съгласно който Microsoft „се ангажира да направи определени промени, за да отговори на твърденията, направени от европейските членове на CISPE, и в резултат на това CISPE ще оттегли жалбата си срещу Microsoft“.

За отбелязване е, че AWS е изключена от преговорите и тя, заедно с Google Cloud Platform и AliCloud, „няма да се възползва от тези условия, нито ще бъде обвързана с тях“.

„Централно място в споразумението заема сътрудничеството между страните за пускане на усъвършенствана версия на Azure Stack HCI за европейските доставчици на облачни услуги (Azure HCI Stack for Hosters), която да предлага функциите, които клиентите на Microsoft, използващи Azure Stack HCI, ползват днес“, добави CISPE.

Такива функции ще включват инфраструктура за виртуални десктопи с много сесии, базирана на Windows 11; безплатни разширени актуализации на сигурността; и лицензиране на изплащане за SQL Server.

CISPE смята, че „сътрудничеството“ ще позволи на европейските доставчици на облачни услуги да предлагат приложения и услуги в своята инфраструктура.

CISPE ще създаде и Европейска обсерватория за облаци, която ще следи „развитието и текущата оценка“ на Azure Stack HCI. Тя ще включва Microsoft и оператори на облачни инфраструктури в региона, като ще прави „периодични публични оценки, доклади и препоръки, свързани с изпълнението на споразумението и осигуряването на справедливо лицензиране на софтуера в облака“.

Часовникът тиктака и Майкрософт разполага с девет месеца, за да „изпълни ангажимента си да достави продукта Azure Stack HCI за хостери или да реши проблемите с лицензирането на софтуера по друг начин. Ако в края на този период CISPE установи, че Microsoft не е изпълнила задълженията си, свързани с обещаните промени, тя ще подаде отново жалбата си.“

Търговската асоциация добави: „Като част от споразумението Microsoft ще плати еднократна вноска на CISPE, за да възстанови разходите за съдебни дела и кампании за справедливо лицензиране на софтуер през последните три години.“

В изявление, изпратено до The Register, президентът на Microsoft Брад Смит заяви: „След като работихме с CISPE и нейните европейски членове в продължение на повече от година, съм доволен, че не само разрешихме техните опасения от миналото, но и работихме заедно, за да определим път напред, който внася още повече конкуренция на пазара на изчисления в облак в Европа и извън нея.“

Саймън Хансфорд, бивш главен изпълнителен директор на UKCloud, заяви: „В момента се работи по въпроса за облачните услуги: „Въпреки че това споразумение между Microsoft и търговския орган на ЕС за облачни услуги CISP може да изглежда като стъпка напред, ако става въпрос за частна сделка, това поражда опасения за липса на прозрачност за по-широкия пазар. Ограниченият подход няма да допринесе за решаването на основните проблеми, които възпрепятстват конкуренцията в облачните услуги.

.“

„Клиентите в цяла Европа заслужават наистина равни условия на конкуренция. Практиките на Microsoft за лицензиране на софтуер, които първоначално бяха изтъкнати от CISP, са ярък пример за това как хиперскалаторите могат да си създадат несправедливо предимство. Тези практики блокират клиентите и задушават конкуренцията от страна на други доставчици на облачни услуги.

„Сега регулаторните органи трябва да се намесят решително, за да защитят интересите на потребителите и да насърчат здравословна екосистема на облака. Разследването на CMA в Обединеното кралство предоставя златна възможност да се извлекат поуки от потенциалните ограничения на сделката с CISP и да се въведат силни, прозрачни правила за лицензиране на софтуер, ценови структури и мобилност на данните. Това ще осигури конкурентна среда, в която предприятията могат да избират най-добрия доставчик на облачни услуги въз основа на качествата си, а не на обвързаността с доставчика“, добави той.

Говорител на AWS ни каза: „Въпреки че отрича лицензионните си практики да вредят на клиентите и конкуренцията, Microsoft вече прави ограничени отстъпки за някои членове на CISPE, които показват, че няма технически пречки, които да й пречат да прави това, което е правилно за всеки клиент на облачни услуги.

„За съжаление, това споразумение не прави нищо за огромното мнозинство клиенти на Microsoft, които все още не могат да използват облака по свой избор в Европа и по света. Продължаваме да подкрепяме нарастващия брой клиенти, доставчици и регулаторни органи в световен мащаб, които призовават Microsoft да прекрати дискриминационните си практики за всички клиенти.“ ®

Apple, Google улесняват прехвърлянето на данни между облаците, може би със скъпоструваща уловка

0

Google и Apple подписаха инструмент, с който техните услуги за съхранение на снимки в облака са оперативно съвместими, но това може да струва скъпо на някои потребители.

Инструментът е създаден под егидата на Инициативата за трансфер на данни (DTI) – структура, създадена през 2023 г., в която Apple, Meta и Google работят, за да осигурят преносимост на данните между различните услуги. DTI е наследник на Проекта за прехвърляне на данни, в рамките на който Microsoft и Twitter се присъединиха към гореспоменатите три технологични гиганта в преследването на същите цели.

DTI разработва софтуерен стек, който дава възможност за преносимост на данните, а членовете му работят за осигуряване на оперативна съвместимост на услугите си.

Apple вече направи възможно експортирането на снимки и видеоклипове от iCloud в Google Photos.

От сряда е възможно да се изпращат данни и в обратната посока – от Google Photos към iCloud.

Точно тук нещата могат да станат неудобни, тъй като безплатното ниво на Google Photos е 15 гигабайта.

Максималният капацитет на iCloud е 5 GB, преди Apple да започне да иска пари. И иска, и иска, и иска: собствениците на iThings ще знаят, че след като достигнат 5 GB, устройствата им не се притесняват да предложат преминаване към платен план за iCloud.

Акаунтите в iCloud също могат да се запълнят доста бързо, тъй като устройствата с iOS правят резервни копия в облачното хранилище на Apple, което означава, че за снимки и видеоклипове остава малко място.

Цената за съхранение в iCloud е скромна – 0,99 USD/ 0,99 GBP на месец за 50 GB съответно в САЩ и Великобритания. Но това все пак е повече от цената за съхранение на 5,1-15 GB в Google Photos.

Въпреки това DTI се радва, че Apple и Google са направили отношенията си за споделяне на данни реципрочни, тъй като това е цел, на която организацията държи.

Съобщението за инструмента също така подсказва, че предстои да се появят още инструменти.

„Не сме близо до края на пътуването за преносимост на данните и всеки ден продължаваме да проучваме нови услуги и партньори“, заявиха от организацията.

Потребителите, които искат да използват този нов инструмент, могат да научат как да го направят от ръководствата, публикувани от Apple и Google. ®

Европа отпуска средства за CRM и BI системи на микро и малки семейни компании

0

Микро и малки семейни предприятия, както и фирми от сферата на творческите индустрии и занаятите могат да получат евросредства за внедряване на иновации, включително на системи за управление на бизнеса от клас CRM (Customer Relationship Management) и BI (Business Intelligence).

Финансирането е част от мерките по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 годината. Основната цел на процедурата е да подпомогне цифровата трансформация и оптимизирането на производствените и бизнес процеси в микро и малките семейни компании и компании в сферата на занаятите и творческите индустрии, за да се повиши техният капацитет, да се постигне по-добра конкурентоспособност и активно пазарно присъствие.

„CRM системите са изключително подходящ инструмент за малки фирми, които искат да растат с по-бързи темпове. Те съхраняват и организират информацията за всички клиенти, партньори и контрагенти на компанията, техните запитвания, поръчки, предоставени оферти, реализирани сделки, сключени договори, както и цялата протичаща с тях комуникация от момента на първия контакт. Тази информация дава не само база за анализи, но помага на бизнесите да гарантират високо ниво на персонализирано отношение. В добавка BI решенията могат да подобрят значително процеса на взимане на решения във фирмата. А добрата новина е, че и двата типа софтуер днес са много по-гъвкави, достъпни и могат лесно да бъдат внедрени в малки фирми“ – посочва Даниела Димова, Маркетинг мениджър на софтуерната компания Тим ВИЖЪН България. Тя е сред водещите български компании, специализирани във внедряването на цялостни ERP, CRM и BI системи.

В рамките на новата европроцедура ще бъдат разпределени над 117 млн. лв., като за семейни предприятия и предприятия от творческите индустрии се отпускат 111 514 155 лв., а за предприятия, осъществяващи занаятчийски дейности – 6 000 000 лева. От средствата могат да се възползват предприятия от цялата страна, чийто предмет на дейност попада в сферата на творческите индустрии или занаятите, както и бизнеси, отговарящи на изискванията за „семейна компания“.

Срокът за подаване на проектните предложения е до 16 септември, а екипът на Тим ВИЖЪН България е в готовност да съдейства на кандидатстващите компании при избора и последващото внедряване на най-подходящите за тях софтуерни системи за управление.

Таблетите: Революция в персоналната технология

0

В този обзорен разказ ще се погледне назад към развитието на таблетите от техните скромни начала до настоящето, където те са се превърнали в неизменна част от нашето ежедневие. Този артикул разглежда как таблетите са трансформирали начина, по който работим, учим и се забавляваме, отговаряйки на нарастващите нужди от мобилност и многофункционалност.

История и развитие

Таблетите преминаха през значително развитие от първите идеи през 70-те години до днес. Изначално представени като инструмент предназначен за деца, те бързо намериха приложение в различни сфери на живота ни. Въведението на iPad през 2010 година отбеляза ключов момент в историята на таблетите, като даде началото на нова ера в мобилните технологии.

Еволюция на функциите

От просто устройство за интернет и четене, таблетите се превърнаха в мощни инструменти, които предлагат широка гама от функции. С тях можем да редактираме документи, да играем игри с висока графика и дори да заместваме традиционните компютри за някои задачи. Тяхната мобилност и гъвкавост ги правят идеални за работа и развлечения в движение.

Таблетите днес

С времето, таблетите станаха устройства с висока резолюция и многобройни приложения, които обогатяват ежедневието ни. Интеграцията на високоскоростни интернет връзки и мобилни комуникационни технологии ги превърна в незаменими помощници за комуникация и управление на информация. С появата на съвременни операционни системи и адаптивни приложения, таблетите продължават да играят ключова роля в цифровата ни реалност.

Перспективи за бъдещето

Бъдещето на таблетите изглежда обещаващо, като се очаква те да станат още по-тънки, по-леки и с още по-дълъг живот на батерията. Развитието на гъвкави и сгъваеми дисплеи може да доведе до нови иновативни дизайни, които ще променят начина, по който използваме таблетите. Това обещава да разшири тяхното приложение в образованието, бизнеса и домашните забавления, като ги превърне в още по-централен елемент от нашата цифрова екосистема.