11.5 C
София

Ебен Ъптън за Sinclair, Acorn и Raspberry Pi

Интервю Вдъхновен поне отчасти от игрите на създателя на Pi Ебен Ъптън с домашните компютри от 80-те години на миналия век, Raspberry Pi хвърля дълга сянка върху света на ретро компютрите.

Ъптън, роден през 1978 г., получава първия си компютър през 1988 г., точно когато списъците с кодове на списания намаляват и игровите конзоли започват да доминират.

Той си спомня: „Преди да участвам в това, имаше свят на изграждане на собствени компютри, нещата, с които започнаха Acorn и Sinclair. И тогава имате тази първа вълна от 8-битови компютри.

„Говорим много за BBC Micro, защото това е машина, която имах – това е машина, която много хора имаха – но ако мислите за действителното въздействие, вероятно продуктите на Sinclair са тези, които са имали по-голямо въздействие. по-голямо въздействие, защото продадоха повече единици. И продадоха повече единици, защото струваха по-малко.“

Компютрите Sinclair са известни като изградени на ниска цена и представляват значително по-добро съотношение цена/качество в Обединеното кралство от много от техните конкуренти. Изглежда обаче, че само с още няколко британски лири хардуерът можеше да бъде значително подобрен.

Ъптън казва: „Винаги има две философии в компютърния дизайн. Има модели от дизайн към набор от функции и от дизайн към цена. С Acorn трябва да бъде дизайн към набор от функции, защото наборът от функции идва от BBC Продуктите на Sinclair винаги са били съобразени с цената на дизайна и вероятно надценени с цената, тъй като са били откровено по-фокусирани върху цената, отколкото е било наистина необходимо.

„Ние говорим много, когато правим инженерство за тази идея за коляно и крива, където имате известна линейност до определена точка. Винаги можете да получите повече производителност, но в крайна сметка трябва да привлечете повече разходи и повече инженерство усилия за проектиране на продукта, за да получите [тази] постепенна производителност.

„Голяма част от това, което правим в Raspberry Pi, е да намерим къде е това коляно в кривата.“

Връщайки се към темата за Acorn и Sinclair, Ъптън продължава: „Можете да видите продуктите на Sinclair и Acorn като от двете страни. Не мисля, че нито един от тях удря коляното съвсем правилно. От едната страна имате Продуктът Sinclair – само ако бяха похарчили малко повече пари, щеше да е невероятно.И тогава имате продукта Acorn, за който вероятно сте похарчили твърде много пари и сте добавили функции, които не са подходящи за никого.

„Да предположим, че сте извадили метрото. Щеше ли някой наистина да го е грижа?“

Tube на микрокомпютъра на BBC беше интерфейс за разширение, който позволяваше добавянето на втори процесор. Въпреки че сме съгласни с Ъптън, че по-голямата част от потребителите едва ли биха забелязали пропуска му, трябва да признаем важността на интерфейса по време на ранното развитие на ARM процесора.

Raspberry Pi се превърна в електростанция за ретро компютърни приложения. Реализации като PiStorm могат да дадат огромен тласък на производителността на стареещия хардуер на Commodore Amiga, а TIPI е изстрел в ръката за потребители на Texas Instruments 99/4a, които нямат място или ресурси за напълно заредена периферна разширителна кутия. И, разбира се, има приложения за миниатюрния компютър за почти всяка ретро система между тях.

Питър Онион от Националния музей по компютърни науки ни каза, че екипът е използвал Pi за емулация на съхранение на мейнфрейма ICL 2966 на музея, за да спести износването на движещите се части.

И тогава има пълна системна емулация. Приложения като RetroPie отдавна съществуват, за да внесат остарели платформи и софтуер в Pi, и Ъптън отбелязва, че Pi 5 трябва да въведе повече хардуерна емулация.

„Това наистина носи друго поколение, нещата от ерата на Dolphin. Не всичко работи на скорост, но имате разпознаваема PlayStation 2, дори преди хората да положат огромни усилия за настройка.“

Dolphin е емулатор с отворен код, първо за Nintendo GameCube и по-скоро за Wii.

Цената на пълномасленото Pi обаче пълзи нагоре. В другия край на скалата е RP2040, микроконтролер, който служи като компютър с ниска мощност и дом за компютрите от миналото.

Ъптън разсъждава върху пазари, където наличието на компютър просто не е опция.

„Това, което винаги съм се чудил – особено за развиващите се пазари – има ли история за ултра ниска цена? Колко полезна е машина 8086 DOS? И ако мога да направя машина за 50 цента, която е PC XT, това всъщност ли е полезен?

„Чудите се дали за някои от тези пазари изборът между това да нямам компютър изобщо или да имам компютър, който има този огромен архивен каталог от софтуер… какъв ще имам като първи компютър като 10-годишен ? Ще се радвам ли да имам BBC Micro днес? И по-добре ли е, отколкото ако изборът е да нямам компютър?“

Това е добър въпрос. По-добре ли е да имате нещо ретро, с огромна библиотека от софтуер, вместо нищо? Въпреки че възможността да изстреляте малко Python на евтин хардуер, свързан към телевизора, носи известна привлекателност, също така и идеята да можете да задействате нещо от преди десетилетия с огромен брой софтуерни заглавия.

Въпреки че съвременната среда продължава да разширява своята обиколка, има какво да се каже за погледа към миналото. Можете да създадете нещо от нулата, както отбелязва Ъптън, и можете също да изберете емулатор.

— Какъв е този свят? той пита. „Какви са платформите? Този свят PC XT ли е? PC AT? Този свят Archimedes ли е? Има ли някаква точка, която ви позволява да предоставите компютърно изживяване за под долара?“

Страхотни неща бяха постигнати с пълномасления Raspberry Pi. Въпреки това, възможностите от по-ниско ниво, предлагани от RP2040 и подобните му, са интригуващи. Да, можете да стартирате MicroPython на устройството, но, както Ъптън постулира, може би поемането по ретро пътя може да е по-добър вариант.

Модерен компютър с едноцифрена цена в долари, който емулира отдавна остарял хардуер, може да изглежда ретро за някои потребители, но за други той може да представлява първо влизане в света на компютрите. Точно както Acorn и Sinclair направиха преди повече от 40 години. ®

Сподели

Времето днес

София
облачно
11.5 ° C
13.9 °
11.3 °
89 %
2.6kmh
100 %
чт
11 °
пт
9 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
16 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук