18.8 C
София

Жалко за горските пожари. Тогава просто ще оставим гигантите на изкопаемите горива да се измъкнат от куката?

Коментар Със сигурност сте забелязали, че голяма част от света гори тази година, особено ако сте били в западните Съединени щати, западната или източната Канада, Австралия, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Алжир, Тунис… схващате идеята.

На годишната конференция на Американския геофизичен съюз, проведена тази година в Сан Франциско, Кристина Дал от Съюза на загрижените учени ( UCS ) изрази, добре, загриженост за това какво — и кой — може да бъде държан отговорен за неотдавнашното нарастване на дивата природа , диви горски пожари. За да разберат, тя и нейният екип се отдадоха на това, което учените обичат най-много: изследвания.

„Това изследване наистина се фокусира върху един ключов въпрос“, каза тя пред събрание на учени от AGU, „който беше „Колко увеличаването на активността на горските пожари в западна Северна Америка се дължи на емисиите от най-големите производители на изкопаеми горива и производители на цимент в света ?'“

Изследванията на нейния екип започнаха така, както започват всички добри изследвания: с данни. Въпреки че най-добрите оценки показват, че общо 1499 гигатона въглероден двуокис , влошаващ глобалното затопляне, са добавени към атмосферата на Земята от действията на хората от 1751 г. насам, само 342 гигатона от тях са били изхвърлени до 1964 г. — 23 процента от общите емисии през тези 213 години, което е 80 процента от тази пълна времева рамка. От друга страна, 1157 гигатона са били емитирани между 1965 г. и 2015 г. – това е 77 процента от общите емисии, емитирани само през останалите 20 процента от въпросния период.

Това изключително увеличение на емисиите на CO 2 не е изненада. Има все повече и повече от нас на тази планета и в световен мащаб шофираме повече, летим повече, използваме повече електричество, отопляваме домовете си повече и като цяло живеем живот с по-интензивни въглеродни емисии от всякога. Ние строим повече неща от цимент. Въпреки това, това, което може би е изненадващо – и засягащо този конкретен съюз на учените – е както Дал каза: „Че 77 процента от тези емисии са възникнали, откакто компаниите за изкопаеми горива са осъзнали какви са опасностите от изгарянето на техните продукти. „

Както знае всеки, който следи подобни въпроси, изплуваха доказателства , показващи, че поне през последния половин век компаниите за изкопаеми горива са били наясно с тези опасности. Въпреки това, както каза Дал, „вместо да използват това знание, за да променят своите бизнес практики или да предупредят обществеността или политиците за опасностите от изгарянето на изкопаеми горива, те удвоиха своите бизнес модели. Те финансираха климатична обструкция на всяко ниво от глобално до местно.“

Ясният въпрос тогава е каква отговорност носят тези компании по отношение на техния принос към въздействията върху климата, които изпитваме: екстремни метеорологични явления, покачване на морското равнище, подкисляване на океана и други подобни?

Някои общности по света търсят отговор на този въпрос в съдилищата и съдят компании за изкопаеми горива за обезщетение. Тези съдебни дела се нуждаят от няколко въпроса, на които трябва да се отговори, за да продължат, не на последно място от които е класическият „Какво са знаели и кога са го знаели?“ Освен това всички отрицателни ефекти от предполагаемата резервираност на компаниите за изкопаеми горива да разкрият своите собствени изследвания и констатации относно емисиите на CO 2 ще трябва да бъдат количествено определени и представени по начин, който удовлетворява съдилищата.

Науката за приписване на климатични събития измина дълъг път през последните години, не само в приписването на изменението на климата като цяло на индустриалния принос, но по-важното – и по-конкретно – в приписването на усилването на класове или конкретни случаи на екстремни метеорологични събития на антропогенния климат -промяна на приноса и дори на приноса на конкретни индустрии.

И това е мястото, където започва работата на д-р Дал и нейния екип: дисциплина, която тя идентифицира като Наука за приписване на източници.

Тя и нейните колеги си възложиха задачата да проучат приноса на емисиите на CO 2 на 88 индустриални играчи, включително такива големи като ExxonMobil, Shell, Chevron и BP, и свързаха техния принос с проучвания, свързващи изкопаемите горива и производството на цимент с въпроси като топлина вълни, повишаване на морското равнище и подкисляване на океана.

Едно проучване , цитирано от Дал, публикувано в списанието Climate Change през 2017 г., заключава, че между 42 и 50 процента от глобалното покачване на температурата и между 26 и 32 процента от глобалното покачване на морското равнище могат ясно да бъдат проследени до компании като тези, които Дал разследван екип.

След това д-р Дал и нейните сънародници се запитаха дали е възможно да се направи същия тип приписване на източника на неотдавнашната вълна от повишена активност на горските пожари в западните Съединени щати и югозападната част на Канада през последните няколко десетилетия. „Те горят много по-големи площи; горят по-сериозно; горят на много по-високи височини и горят целогодишно“, каза тя.

Увеличаването на силата на горските пожари има редица различни причини, за да бъдем честни, не на последно място са потушаването на пожари и нахлуването на цивилизацията в бивши диви райони. Въпросът, от който Дал и др. се интересуваха обаче, беше да разберат климатичния компонент в това увеличение и след това да определят приноса на техните „топ 88“ играчи в индустрията за този компонент.

За да постигнат тази цел, учените първо са разгледали нарастващия дефицит на налягането на парите (VPD) – мярка за това доколко атмосферата може да изсмуче влага от растенията – в областта на интерес. Колкото по-висока е температурата, толкова по-сух е въздухът, толкова по-висок е VPD и следователно по-суха е растителността. Високият VPD показва по-висока неизбежност на тежки и широко разпространени горски пожари и по-дълъг сезон на горски пожари. И, да, VPD се покачваше във времевата рамка и изследваната област.

Тогава екипът на Дал имаше двата източника, от които се нуждаеха, за да продължат напред в своето проучване: че Топ 88 са допринесли за повишаване на глобалната температура и че глобалната температура повишава VPD, което увеличава разпространението на горски пожари. Тяхната цел тогава беше да видят дали могат емпирично да свържат емисиите на CO 2 с повишаването на VPD в избраната област и следователно да определят количествено приноса на тези емисии към горските пожари.

За да направят това, те използваха стандартния и добре приет климатичен модел CMIP6 , като го управляваха както със, така и без емисии, както са допринесли въпросните 88 компании, възлагайки на модела да предостави резултати от 1901 до 2020 г. Резултатите от CMIP6 показаха увеличение на VPD от около 42 процента през този период поради приноса на въпросните корпорации, като най-сериозната промяна започва в средата на 80-те години.

Wildfire graph from Kristina Dahl's talk

Графика от презентацията на д-р Дал, която предполага, че емисиите от най-големите производители на въглерод са отговорни за десетки милиони акра горски пожари

Както можете да видите по-горе, екипът взе тези данни и ги начерта срещу общата горска площ, изгорена между 1986 г. и 2020 г., и откри, че по думите на Дал, „Като цяло открихме, че около 37 процента от площта, която е изгоряла след средата на 80-те години в тази част на света се дължи на емисиите от тези компании.“

Както може да е очевидно, това ниво на информирано от данни и подкрепено от анализ приписване на приноса на индустрията към количествено измерими загуби и щети е полезно при текущи и бъдещи съдебни спорове – дотолкова, че организацията на Дал, Съюзът на загрижените учени, има програма, специално ориентирана за свързване на учени с правни учени и адвокати, „работещи в пресечната точка на науката и съдебните спорове за климата“. Нарича се UCS Science Hub за съдебни спорове относно климата. Интересувате ли се? Вижте го точно тук . ®

Сподели

Времето днес

София
предимно ясно
18.8 ° C
18.8 °
18.4 °
48 %
5.1kmh
20 %
сб
18 °
нд
20 °
пн
18 °
вт
17 °
ср
18 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук