20.8 C
София

Няма връзка между използването на интернет и лошото психично здраве, според Oxford

Увеличеното използване на интернет не е имало значително отрицателно въздействие върху психичното здраве, според проучване, комбиниращо данни от милиони хора в 168 страни.

Какъв изследване, озаглавена „Глобално Благополучие и Психично Здраве в Ерата на Интернет,“ изследван материал от предишни изследвания, проведени между 2005 и 2022 г., който разглежда психичното благополучие на повече от два милиона души, плюс още едно усилие, което отчита нивата на тревожност, депресия и депресия, и самонараняване от 2000 до 2019 година.

Авторите анализирали двата набора от данни по демографски данни и местоположение, сравнявайки ги с местните нива на използване на интернет и не открили доказателства“, че интернет и технологиите, активирани от него, са, такива като смартфони с достъп до интернет активно насърчават или увреждат благосъстоянието или психичното здраве в световен мащаб.“

„Търсехме много трудно за пистолет за пушене, свързващ технологията и благосъстоянието, и не го намерихме“, Андрю Пжибилски, професор в Интернет института в Оксфорд (OII) и един от авторите на доклада, декларирани във вторник.

Пшибилски и съавторът Мати Вуорре, докторант в Оксфорд и доцент в Университета в Тилбург, откриват увеличение на докладваните негативни и положителни преживявания в психичното здраве, но заключават „за средната страна удовлетвореността от живота остава относително стабилна.“ Двойката също така установи, че приемането на интернет технологиите не влияе на удовлетвореността от живота „до значима голяма степен.“

Нито пък двойката може да намери данни, показващи ефектите върху психичното здраве от приемането на интернет, които засягат предимно по-младите хора, както е често се приема.

„Намерихме някои доказателства, които предполагат, че приемането на интернет технологии е по-негативно свързано с психичното здраве на младите хора, отколкото с по-възрастните групи“, но тези доказателства са „малки по мащаб и … достоверно в нулевата област“, написаха двамата.

„Като цяло, демографските различия в асоциираните партньори за осиновяване на деца в областта на психичното здраве са били по-малки, отколкото в тенденциите в психичното здраве“, отбелязва докладът на двойката.

Защо всички сме толкова нещастни?

Докато Пжибилски и Вуорре не откриват статистически значима връзка между глобалната статистика за психичното здраве и разпространението на интернет, те отбелязват значителен брой доказателства, които липсват в техния доклад: данни, събрани от онлайн платформи.

„Данните и теорията, необходими за справяне с този въпрос на причинно-следствено ниво, липсват“, отбелязват те, тъй като най-сочните данни се контролират от технологични оператори, които не го разкриват за независими изследователи.

Пжибилски ни каза, че той и Вуорре са разговаряли с „всички основни платформи за социални медии и игри“ и докато са имали известен успех в получаването на данни от Мета, „трябва да се направи повече.“

„От решаващо значение е да се проучат по-подробно и с по-голяма прозрачност от всички заинтересовани страни данните за индивидуалното приемане и ангажиране с интернет-базирани технологии“, пише двойката. „Докато тези данни не могат да бъдат прозрачно анализирани за общественото благо, потенциалните вредни ефекти на интернет и други цифрови среди ще останат неизвестни.“

Пшибилски каза На Регистъра тези данни от онлайн платформи биха могли да дадат на изследователите поглед върху това, което хората правят онлайн –, е критично важна мярка, защото „повечето от това, което хората си мислят, че знаят за влиянието на онлайн света, се основава на непотвърдени мерки за самоотчет.“

„Негативните ефекти са възможни, но имаме нужда от по-добри данни, за да разберем какво се случва и да имаме някаква представа какви решения всъщност биха направили онлайн преживяванията по-добри за нашето здраве“, каза Пжибилски.

Предишен пшибилски каза На Финансовия Таймс че настоящите инициативи – като забрана на телефони, ограничаване на достъпа до социални медии за младите хора и съдене компании подобно на Мета и Google за ролята им в увековечаването на младежката криза на психичното здраве – е „театър за благополучие.“

При липсата на определена връзка между използването на интернет и психичното здраве, Пжибилски предлага да се съсредоточи върху практики, известни за насърчаване на здравето и благосъстоянието. „Социализирането, упражняването и сънят са мощни детерминанти на здравето, докато връзката между интернет и благосъстоянието е в най-добрия случай слаба“, каза Пжибилски.

Случайно или не, а липса на физическа активност, інамаляване на социализацията и по-малко спокоен сън всички те стават все по-разпространени след пандемията от COVID-19.

„Фокусирането върху това, което е известно за насърчаване на здравето, е много по-добро използване на времето и усилията на всички“, твърди Пжибилски. ®

Сподели

Времето днес

София
разкъсана облачност
20.8 ° C
20.8 °
20.8 °
40 %
2.6kmh
40 %
нд
20 °
пн
20 °
вт
13 °
ср
19 °
чт
17 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук