15.9 C
София

Техническият директор на SUSE говори за OpenELA и запазването на доверието на клиентите

Интервю SUSE се отнася сериозно към Linux в предприятията, дотолкова, че ветеранът в областта на пингвините е готов да рискува да си навлече гнева на Red Hat с OpenELA и да предложи поддръжка на CentOS за потребителите, които просто не могат да се откажат от операционната система, която скоро ще бъде изчерпана.

Въпреки усилията на компанията да покаже актуализациите, направени за Rancher, създаването на Open Enterprise Linux Association (OpenELA) продължава да е в центъра на вниманието.

В разговор с The Register по време на събитието Kubecon в Северна Америка главният технологичен и продуктов директор на SUSE Томас Ди Джакомо Ди Джакомо разказва за мотивите на компанията за този ход: „Ние вярваме в отворения код и в това, че софтуерът е достъпен за всички.

„Бихме могли да направим това и сами. Искам да кажа, че знаем как да правим Enterprise Linux… Но от самото начало искахме да имаме и нещо повече от една компания.“

SUSE е една от трите големи компании, заедно с CIQ и Oracle, които стоят зад OpenELA. Асоциацията беше създадена, след като Red Hat реши да ограничи достъпа до изходния код.

OpenELA не ви дава двоичен файл, а изходния код. Все пак трябва да изтеглите и да създадете свой собствен Linux – да си създадете собствена марка Linux…

Триото създава любопитни връзки. SUSE е ветеран в производството на Linux и през последните години премина през няколко сътресения – Ди Джакомо ни каза, че компанията отново ще бъде напълно частна в рамките на следващите две седмици. CIQ и нейната дистрибуция Rocky Linux се появиха след решението на Red Hat да се откаже от CentOS в полза на CentOS Stream. И Oracle е… Oracle. Компания, която се оказа в необичайното положение да бъде рицар в блестящи доспехи за Linux, въпреки някои от своите не особено благоприятни лицензионни практики за други продукти.

Мисля, че мотивите на високо ниво са едни и същи: предоставяне на изходния код на всички.“ „Работи добре“, казва Ди Джакомо.

„OpenELA не ви дава двоичен файл, а изходния код. Все още трябва да изтеглите и да създадете свой собствен Linux – да си създадете собствена марка Linux. В крайна сметка Oracle ще вземе изходния код от OpenELA, за да създаде Oracle Linux. CIQ за Rocky потенциално. SUSE ще го вземе, за да създаде дистрибуциите SUSE Liberty…“

Дали това няма да доведе до известно намаляване на ресурсите на SUSE? Ди Джакомо не мисли така. Компанията добавя опции за поддръжка на корпоративни продукти за CentOS 7, която скоро ще бъде изведена от употреба.

Той казва: „Реалността е, че екосистемата на CentOS е доминираща в света. Имаме клиенти и общности, които в средата на 2024 г. са оставени в много лоша ситуация. И ние можем да помогнем… помагаме на общността и на клиентите с CentOS 7. Можем да помогнем с пачове и поправки на сигурността“.

Алтруизмът на компанията стига само дотук. Докато CIQ, като пример, наскоро обяви сътрудничество с Google Cloud, за да накара сираците на CentOS да мигрират към Rocky Linux, SUSE ще поддържа инсталациите на CentOS 7 работещи малко по-дълго срещу заплащане.

Ди Джакомо не уточни колко дълго ще продължи поддръжката. „Можем да направим това в продължение на много години. Трябва да уточним окончателно това, но поне две или три години, за да дадем на хората време да решат какво да правят. Компаниите имат бизнес, който трябва да управляват, и не бива да им се налага да взимат такива решения“.

Той има право, въпреки че ние твърдим, че датата на приключване на експлоатацията през 2024 г. е известна от известно време насам и един добре управляван ИТ отдел трябва да има планове за справяне с нея. А разходите?

Ди Джакомо казва: „TBD … но утре няма да могат да получат това, което са получавали безплатно.“ Той обаче каза, че цените няма да са толкова високи, че преминаването към SLES да е по-добър вариант.

Попитахме Red Hat как се чувства по отношение на всичко това и ще актуализираме информацията, ако компанията отговори.

Сега не е добро време… освен при изкуствения интелект. Тогава получавате повече пари от VC! Но това е единственият начин да получите пари от VC днес!

Реакцията на общността на промените на Red Hat, свързани с достъпа до източниците на Red Hat Enterprise Linux – включително създаването на самата OpenELA – трябва да накара други компании с отворен код да се замислят, тъй като рисковите капиталисти започват да очакват възвръщаемост на инвестициите.

Ди Джакомо отбелязва, че макар голяма част от днешните иновации да се коренят в отворения код, „страната на бизнес модела за мен е много различна“.

Той казва, че стартиращите компании и промените в лицензите се случват: „Мога да разбера защо те – някои от тях – правят това, което правят. Те трябва да оцелеят. Те трябва да плащат на хората. Трябва да се изплатят на VC (Venture Capitalist).

„Това не е добър момент… освен при изкуствения интелект. Тогава получавате повече пари от VC! Но това е единственият начин да се получат пари от VC днес!“

Подобно на други технологични ветерани, Ди Джакомо отбелязва, че от решаващо значение е да се вземе решение за бизнес план и стратегия за монетизация от самото начало, а не да се чака да се види какво ще се случи с приемането и след това произволно да се реши какво може да се превърне в търговска версия за предприятия и какво може да остане с отворен код.

Той казва: „Трябва да мислите за това още от първия ден. Не в края на процеса.“

Нищо не пречи на която и да е компания да направи промяна в лиценза. Все пак Ди Джакомо предупреждава, че трябва да се внимава, за да се избегнат потенциални капани: „Губите доверието на клиентите, губите потенциално общността, губите приемането и оставате без нищо.“

„А красотата на отворения код е, че ако общността не го харесва или клиентите не го харесват, тогава те могат да се разклонят и да направят нещо друго.“ ®

Сподели

Времето днес

София
умерен дъжд
15.9 ° C
16.8 °
14.8 °
92 %
2.6kmh
75 %
пн
21 °
вт
22 °
ср
23 °
чт
17 °
пт
19 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук