15.8 C
София

Демо самоизяждащ се ракетен двигател на Boffins в Шотландия

Интервю Концепцията за самоизяждаща се ракета отново надига главата си, докато инженерите демонстрират работата си на AIAA SciTech Forum.

Двигателите Autophage – при които ракетата ефективно се самозарежда – са предложени и патентовани за първи път през 1938 г. Въпреки това отне до 2018 г. , преди бофините да успеят да проектират и изстрелят един по контролиран начин. Почти пет години по-късно се постига по-голям напредък: могат да се използват по-енергични течни горива и фюзелажът може да се подава в ракетата без изкривяване.

Следващата стъпка ще бъде производството на летателно превозно средство, нещо, което Krzysztof Bzdyk, следдипломен изследовател в Инженерното училище Джеймс Уат, казва на The Register , че може да извърши суборбитален тестов полет веднага след 2027 г. Стискаме палци.

Прототипът, наречен Ouroborous-3, генерира 100 нютона тяга в съоръжението MachLab в Machrihanish Airbase в Шотландия. Видеото по-долу показва ракетата в действие, демонстрирайки как фюзелажът се консумира, докато ракетата се дроселира и импулсира. Бофините представиха доклада си за присъстващите на AIAA SciTech в Орландо, Флорида тази седмица.

Видео в Youtube

Промяната на масата на ракетата по време на полет е едно – ракетите наистина стават по-леки с изгарянето на горивото – но справянето със значително различна геометрия, ако фюзелажът се свива, е нещо съвсем различно.

Bzdyk ни казва, че докато все още е рано, могат да се извлекат поуки от настоящите ракети-носители по отношение на векторизирането на тягата и контрола на реакцията.

„Можем също така да разгледаме ракети със стабилизирано въртене“, казва той.

Висок приоритет е увеличаването на мащаба на ракетата и създаването на демонстратор на полета. Bzdyk ни казва: „Нашите тестове, които идват с космическата агенция на [Обединеното кралство], ще разглеждат 1000 нютона тяга, а нашият полет демонстратор през 2027 г. вероятно ще бъде около 6000 нютона тяга.

„За орбитална ракета-носител, която да достави един полезен товар в орбита, вероятно ще имаме около 20 000 нютона тяга.“

За да поставим това в контекст, един от двигателите на Ръдърфорд, който захранва ускорителя Electron на Rocket Lab, генерира около 25 000 нютона тяга на морското равнище.

Не че има планове да стане твърде голям. Bzdyk казва, че екипът не възнамерява да се разраства твърде далеч. Вместо това, планът е да се използва технологията за допълнително миниатюризиране на ракетите-носители и преодоляване на предизвикателствата на горивото и структурата, тъй като ракетите стават по-малки.

„Ако можете да използвате част от вашата структура като източник на гориво, това ви позволява да я миниатюризирате по-далеч… Не мисля, че наистина се опитваме да посегнем на конвенционалните ракети-носители, по-скоро гледаме на малкия полезен товар стартира.“

Докато сателитите продължават да намаляват, може би е дошло времето за ракетния двигател autophage. Със структурата на конвенционална ракета, съставляваща някъде от пет до 12 процента от общата й маса, използването дори на част от това като гориво ще доведе до по-малка ракета или потенциал за повече полезен товар.

Развитието на машината за автофаги на екипа ще продължи с подкрепата на ново финансиране от Космическата агенция на Обединеното кралство (UKSA) и Съвета за научни и технологични съоръжения (STFC), част от Изследванията и иновациите на Обединеното кралство (UKRI). ®

Сподели

Времето днес

София
облачно
15.8 ° C
15.8 °
14.5 °
72 %
5.1kmh
100 %
чт
16 °
пт
9 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
16 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук