15.8 C
София

Мисиите на НАСА Artemis Moon се проверяват за дъжд до 2025 г. и след това

Датите за стартиране на мисията на НАСА до Луната се изместиха с около година – Artemis II до септември 2025 г. и Artemis III до септември 2026 г. Artemis IV, първата мисия до лунната космическа станция Gateway, остава насрочена за септември 2028 г.

НАСА обяви във вторник, че е отложила датите за първия тестов полет с екипаж на Space Launch System (SLS) и космическия кораб Orion, Artemis II, и екипажа за кацане на Луната Artemis III на Южния полюс – този, където астронавтите всъщност ще кацнат на Луна – позовавайки се на опасения за безопасността.

„Безопасността е наш основен приоритет и за да дадем на екипите на Artemis повече време да се справят с предизвикателствата с първите разработки, операции и интеграция, ние ще отделим повече време на Artemis II и III“, обясни [ВИДЕО] НАСА шеф Бил Нелсън.

„Докато се подготвяме да изпратим нашите приятели и колеги на тази мисия, ние се ангажираме да стартираме възможно най-безопасно и ще стартираме, когато сме готови“, добави асоциираният администратор Джим Фрий.

Редица системи и технологии бяха посочени като изискващи повече развитие или усъвършенстване.

За Артемида II заместник-асоциираният администратор на програмата Луна-Марс Амит Кшатрия идентифицира някои от тях като новите съоръжения в космическия център Кенеди, които ще позволят бърз обрат за зареждане на гориво, влизане и излизане на екипажа, нова система за прекъсване на ракетата-носител и нова животоподдържаща система.

Освен това Артемида I разкри някои неочаквани действия от топлинния щит. Въпреки че спецификацията защити адекватно Орион, той претърпя неочаквано овъгляване. Очакваше се известно овъгляване, но не се очакваше овъгляване, което беше „освободено“ или отлепено от космическия кораб. Разследването на топлинния щит се очаква да приключи до пролетта.

„Ние разбираме перфектно уроците от нашата история и въпреки че вярваме, че разбираме и че нашият хардуер работи според изискванията, трябва да сме абсолютно сигурни, че разбираме интегрираната производителност на тази система, когато има отклонения от тази производителност,“ — разсъждаваше Кшатрия.

Докато проблемът с топлинния щит беше открит по време на предишна мисия, тестването на компонентите също разкри предизвикателства.

Приемането на компонентите на животоподдържащата система Artemis III разкри повреда в някои вериги на моторни клапани, които задвижват клапани на космическия кораб. Компонентите преминаха приемане за Artemis II, но не и за III, така че НАСА спря, за да разгледа по-подробно и откри дефект в дизайна, който може да доведе до проблем със системата за пречистване на CO 2 .

Съществува също така загриженост относно батериите, използвани в системата за прекъсване на Orion по време на нейното отделяне от SLS. Докато Orion е доказано, че издържа на суровата среда на космоса, НАСА все още не е убедена, че батериите могат да направят същото.

Дори извън компонентите и топлинните щитове, има много неща, които трябва да се направят.

„Трябва да бъдем реалисти“, каза Фрий за Артемида III. „Гледаме напредъка на нашия Starship и нуждата от прехвърляне на гориво, необходимостта от многобройни кацания. Разглеждаме нашите скафандри, които придобиваме по различен начин, отколкото сме правили преди, и разработваме новите скафандри също така. Това е невероятно голямо предизвикателство и наистина голяма работа.“

Това прехвърляне на гориво ще създаде някои предизвикателства. Корабът за кацане на Artemis III е планиран да бъде по-голяма версия на Starship, доставен от SpaceX, и ще изисква многократно зареждане с гориво, за да стигне до Луната.

Джесика Дженсън от SpaceX беше на обаждането, за да отговори колко полета за зареждане с гориво ще са необходими, за да се стигне от ниска околоземна орбита до лунната повърхност.

„Ще кажа, че ще бъде приблизително десет, това би било моето грубо предположение в момента, но може да е по-ниско в зависимост от това колко добре са преминали първите полетни тестове – или може да е малко по-високо“, приблизително Дженсън.

Що се отнася до това дали планираните дати ще бъдат отложени отново, Free отговори, че има 11 индустриални партньори с подписани договори за спазване на датите, като ангажиментът се основава на технически подробности.

Междувременно Кшатрия също подчерта гъвкавостта. „Това е дългосрочна изследователска кампания и това означава, че работим по всички тези мисии по същество едновременно, имаме нужда от гъвкавост в нашия манифест, имаме нужда от устойчивост в нашия манифест и това е ангажиментът, който имаме от всички наши Програми на НАСА и всички наши индустриални партньори.“

НАСА бързо изигра партньорите си – както международни агенции, така и индустрия. Това е знак за времето, тъй като агенцията продължава да разчита на компании като SpaceX.

„Това е екипно усилие, международно усилие, което включва нашето правителство, нашите международни партньори, нашите индустриални партньори, които си сътрудничат за постигане на нови етапи в човешкото изследване на Луната“, каза Фри.

По-рано тази седмица НАСА обяви последното си международно партньорство с космическия център Мохамед бин Рашид на Обединените арабски емирства.

„НАСА и Космическият център Мохамед Бин Рашид (MBRSC) сключиха споразумение за MBRSC за предоставяне на модула Crew and Science Airlock за космическата станция Gateway. Като част от споразумението НАСА ще лети с астронавт от Обединените арабски емирства до Gateway на бъдеща мисия на Артемида“, се казва в съобщение на НАСА. ®

Сподели

Времето днес

София
облачно
15.8 ° C
15.8 °
14.5 °
72 %
5.1kmh
100 %
чт
16 °
пт
9 °
сб
18 °
нд
19 °
пн
16 °

Автор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук